A NAV a CESOP-adatszolgáltatás E-Banktitok (EBT) rendszerbeli kommunikációjához elkészítette az EBT-CESOP-üzenet specifikációját, melynek publikálása az OPENKKK-portálon megtörtént OpenKKK - Kezdőlap (gov.hu).

A CESOP-adatcsere tesztelésének feltétele az ügyfélnek kiadott tesztfelhasználó és az ahhoz kapcsolódó EBT-CESOP – Fizetési adatok csatorna jogosultság megléte.

  • A tesztrendszerhez csatlakozási szándékát a pénzforgalmi szolgáltató a ki.cesop_test@nav.gov.hu e-mail-címen jelezheti, ahol meg kell adnia a kapcsolattartó személyét, e-mail-címét.

A beérkezett igénylőlap alapján a NAV Informatikai Intézete állítja be a teszteléshez szükséges jogosultságokat, biztosítja a teszttanúsítványokat és privát kulcsokat, illetve ezekről külön értesíti az igénylőt.

  • Az EBT éles rendszerének CESOP-moduljához csatlakozni kívánó pénzforgalmi szolgáltatók csatlakozásukat a belépési nyilatkozat (EBT CESOP éles regisztráció) benyújtásával kezdeményezhetik.

A nyilatkozatot a Magyarországon letelepedett pénzforgalmi szolgáltatók a NAV Központi Irányítás Adókapcsolati Főosztálynak címezve, az elektronikus kapcsolattartás szabályainak megfelelően küldhetik meg.

A Magyarországon nem letelepedett pénzforgalmi szolgáltatók nyilatkozatukat a cesop_business@nav.gov.hu címre küldhetik.

Az adatszolgáltatás elektronikus úton kizárólag a NAV saját fejlesztésű rendszerén keresztül történik, ezért „manuális” beküldésre nincs lehetőség A kommunikációs jogosultságot minden esetben a pénzforgalmi szolgáltatónak mint ügyfélnek állítják be, az igénylőlapon megadott felhasználóhoz –, aki egyben a szakmai kapcsolattartó – (adott esetben a képviselőhöz) delegálva. A szakmai kapcsolattartói e-mail címnek egy olyan elérhetőséget célszerű megadni, amely cím mögött minden potenciálisan - a NAV és a pénzforgalmi szolgáltató között - az EBT kommunikációban felmerülő kérdéskörhöz kapcsolattartó van rendelve több területről.

Az éles rendszerhez hivatalos hitelesítés szolgáltatótól kell elektronikus bélyegző, titkosító és azonosítási célú tanúsítványt beszerezni. A pénzforgalmi szolgáltatóknak, – amelyek új felhasználót kívánnak bejelenteni a CESOP kommunikációs csatornához –, az éles regisztrációs kérelmükhöz ezen tanúsítványok publikus kulcsát meg kell küldeniük (nem csak a külföldi pénzforgalmi szolgáltóknak, továbbá nem csak az újonnan regisztráló pénzforgalmi szolgáltatóknak), amelyek a NAV címtárába feltöltésre kerülnek.

A NAV azon ügyfelei (pénzforgalmi szolgáltatók) és egyben regisztrált felhasználói részére, amelyek, illetve akik az EBT kommunikációban rendelkeznek a végrehajtási eljárás megkeresés (VHR), illetve az ellenőrzési eljárás (ELLTAM) kommunikációs csatornával, az EBT-CESOP fizetési adatok csatorna jogosultság központilag kerül beállításra.

A tanúsítványokkal kapcsolatos főbb információk:

  • A teszteléshez szükséges teszttanúsítványokat a NAV Informatikai Intézete biztosítja.
  • A pénzforgalmi szolgáltatók az „éles rendszerben” a VHR- és ELLTAM-kommunikációban már használt tanúsítványokat a CESOP-kommunikációban is használhatják. Lehetőség van új felhasználó rögzítésére, több tanúsítvány és aláírás használatára, de annak tükröznie/azonosítania kell a pénzforgalmi szolgáltatót. Az új tanúsítványok nyilvános kulcsait szintén meg kell küldeni a NAV címtárába történő feltöltéshez. A kommunikációhoz (azaz az adatszolgáltatás során) nem használható a megbízott képviselő aláírása, hanem a pénzforgalmi szolgáltatóé használandó.
  • Az autentikációnál, az elektronikus aláírásnál és a titkosításnál a kommunikációhoz újonnan csatlakozó pénzforgalmi szolgáltatónak is – ideértve a külföldi székhellyel rendelkező, de a Magyar Nemzeti Bank által kiadott engedély birtokában működő pénzforgalmi szolgáltatót – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felügyelt, magyarországi tanúsítványkiadótól származó fokozott biztonságú aláíró, illetve titkosító tanúsítványt kell használnia, amely a pénzforgalmi szolgáltató nevére van kiállítva.

Az eIDAS által elfogadott, Magyarországon megbízható tanúsítványkiadók listája itt érhető el: https://eidas.ec.europa.eu/efda/tl-browser/#/screen/tl/HU.

A Hitelesítés Szolgáltató az előfizető szervezet adatait közhiteles adatbázisokban ellenőrzi.

Javasoljuk, hogy az éles rendszerhez csatlakozás előtt teszteljék a kommunikációt!

A fejlesztés, tesztelés, üzemeltetés során felmerülő technikai kérdéseket az alábbi e-mail-címre várjuk: ebt_teszt@nav.gov.hu