Több adatbázis együttes lekérdezése

Információ

Egy kattintás – három adatbázis

 

Több adatbázist lehet egyszerre elérni a NAV honlapján megjelent új lekérdező alkalmazással. A nav.gov.hu felület jobb oldali menüjében található „Több adatbázis együttes lekérdezője” ponttal egyszerre három nyilvántartás adatairól lehet tájékozódni.

 

A felhasználók akár egy töredékszó beírásával kereshetnek a NAV szerverein található adózói adatbázisok közül háromban. Az alkalmazással az áfaalanyokról, a végrehajtás alatt álló adózókról, és a köztartozás-mentes cégekről, vállalkozókról is tájékozódhatnak. Három adatbázist lehet elérni egy lekérdező felületen, ahol legalább egy alapinformáció birtokában már megtalálható a keresett vállalkozás. Az összetett kereső három kitöltendő mezőt tartalmaz:

Azonosító (adószám, törzsszám, adóazonosító)
Név (legalább 3 karakter)
Év, hó

A lekérdező-rendszer segítségével pillanatok alatt, kevés adatot ismerve is értékes információkhoz juthatnak a felhasználók a számukra fontos cégről, leendő üzleti partnerekről.

A keresés találati listájában kategóriánként, csoportosítva jelennek meg az eredmények. A választott kategóriára kattintva tekinthető meg a keresési feltételeknek megfelelő cégek listája. Korábban csak egyenként, több lépésben lehetett hozzáférni a különböző adatbázisokhoz, és ha az adott céget nem a megfelelő listában kerestük, valamennyi lista keresőjét külön-külön meg kellett nyitni. A gyors és korszerű lekérdező funkciót a NAV-Mobil elnevezésű mobilalkalmazás létrehozásakor fejlesztették ki az adóhivatal munkatársai. Amennyiben ez az alkalmazás népszerű lesz akár a honlapon, akár a NAV-Mobilon keresztül, elképzelhető, hogy az elérhető adatbázisok körét bővítik a szakemberek.