bekoszonto_logo.jpg bekoszonto_logo.jpg

A pénzügyőr zenekar országosan ismert és kedvelt hivatásos fúvószenekar. Az együttes vezető karmestere Kapi-Horváth Ferenc, karmestere Nyers Alex.

Fellépnek Magyarország nemzeti és állami ünnepein, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos rendezvényein, vámhivatalok, határátkelők avatásán, hangversenyeken, fogadásokon. Ünnepi, jótékonysági koncertek, rádió- és televízióközvetítések, térzenék, zenés felvonulások, fesztiválok alkalmával a teljes zenekar szerepel, de nagy sikere van a kamaraegyüttes, a big band formáció és a tánczenei kisegyüttes színvonalas produkcióinak is. A zenekar évente átlagosan száz fellépést teljesít.

Repertoárja sokszínű: a hagyományos fúvósindulóktól a modern fúvószenéig terjed. Játszanak opera-, operett-, musicalátiratokat, klasszikus és kortárs fúvósműveket, könnyűzenét. Szerepléseiket számos rádió-, televízió-, film- és CD-felvétel őrzi, a zenekar történetéről könyv jelent meg.

Látványos gyepshow-programjuk (alakzatok zenekar általi megformálásával egybekötött bemutató) mindig nagy tetszést arat. Szerepléseikkel jelentős elismerést vívtak ki a szomszédos Ausztrián és Horvátországon kívül Lengyelországban, Bulgáriában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban, Svájcban, Izraelben és Angliában.

kep1.jpg kep1.jpg

 

E kisebb együttesek 1898-ban, az önképzőkör társasvacsoráin léptek fel először. 1905-től a pénzügyőr altisztekből összeállított műkedvelő zenekar a társas estélyek gyakori résztvevőjévé vált. 1925-től egymás mellett több művészeti együttes is működött a testületen belül. Megalakult a Vámszaki tisztviselők zenekara, amelynek karmestere Márk Béla, később Záborszky József volt. A Társaskör vonószenekara 1936-ban szimfonikus zenekarrá bővült Szeredi-Saupe Gusztáv vezetésével.

 

kep2.jpg kep2.jpg

1942-ben, a Pénzügyőrség 75 éves jubileumán a Pénzügyminisztérium elrendelte egy „Országos Pénzügyőrségi Fúvószenekar” felállítását, és biztosította a hangszerek és felszerelési tárgyak beszerzésének költségét. Ennek előzménye, hogy az akkori pénzügyminisztert Olaszországban pénzügyőr díszszázad és zenekar fogadta. Ekkor határozták el, hogy a magyar pénzügyőrségnek is legyen saját zenekara a jubileumi ünnepségek méltó megünneplésére, és annak nyilvános szereplései irányítsák a figyelmet a testületre. A zenekar első fúvóskarmestere id. vitéz Kiss Imre lett. Ez az együttes 1944 októberéig sikeresen működött.

 

kep3.jpg kep3.jpg

A második világháború után napirendre került a zenekar újjászervezése. 1948-ban Józsa Sándor karmester irányításával „Országos Pénzügyőrség Fúvós Hangversenyzenekara” néven kezdte meg működését. Az együttes egyenruha viselésével és színvonalas hangversenyeivel népszerűsítette a testületet. 1949-től megkezdődtek a rendszeres rádiószereplések, eleinte élő adások, később felvételek formájában, amelyeket külföldi adók is sugároztak. Kezdetben évi 50 alkalommal szerepeltek rádióadásban.

 

kep4.jpg kep4.jpgAz 1950-es években Berg Ottó operaházi karmester is bekapcsolódott a zenekar munkájába. Vendégművészek közreműködésével kisebb operákat is műsorára tűzött a zenekar. Megalapította a Pénzügyőr Zeneiskolát, ahol pénzügyőr szülők gyermekei részesültek zeneelméleti és hangszeres képzésben.

 

 

kep5.jpg kep5.jpg

 

Később a zenekar úgynevezett zeneszakasszá alakult, a művészeti munkát áthatotta a politika. Állami, párt- és testületi rendezvényeken, komolyzenei koncerteken szerepeltek, jó hangulatú bálokon szórakoztatták évről-évre a közönséget. A zenekart országjárása népszerűvé tette falun és városban, a rádióból megismerhette az egész ország. A többi egyenruhás zenekarral fesztiválokon vett részt, például a Szegedi Fúvószenekari Fesztiválon. 1956 után pénzügyőri szakszolgálatot is kellett teljesíteniük a zenészeknek.

 

kep6.jpg kep6.jpgFordulópontot a 60-as évek hoztak, amikor Budapesten rendszeressé váltak a hétvégi szabadtéri koncertek, promenádzenék, térzenék a Halászbástyán, a Múzeumkertben, a Kosztolányi téren, a Bakáts téren, a Vajdahunyad várában, a Vigadó téren, a Liszt Ferenc téren, a Budavári Palotában. A hangversenyeken a hagyományos fúvószenekari darabok mellett igényes szimfonikus átiratok, opera- és operettrészletek szólaltak meg. E korszak karmesterei Csonka János és Farkas Tamás voltak.

 

A 80-as évektől könnyűzenei és musical-összeállítások kerültek a műsorba, Galambos János vezetése alatt. Ő egyben kiváló könnyűzenész is volt, aki magas szintre fejlesztette a pénzügyőr tánczenekart, amely a Budapesti Táncversenyek rendszeres résztvevője lett.

 

kep7.jpg kep7.jpgHelyettese, Galánthay Szabolcs kamarazenei műsorokkal bővítette a fellépési repertoárt és játékos, ismeretterjesztő zenés vetélkedőket szervezett a Mátyás utcai Pénzügyőr Klubban. A zenekari munkát segítette a hivatali munka alóli felmentés, az igényes, főiskolai végzettséghez kötött, szakmai felvétel és a rendszeres felkészülés.

 

kep8.jpg kep8.jpg1990-től Vaszlik Kálmán vezető karmester és Kapi-Horváth Ferenc karmester koncepciója az volt, hogy váljon többműfajúvá az együttes, mivel úgy meg tud felelni a különböző felkérők elvárásainak. Önkormányzatok, műsorszervezők léptették fel a zenekart, felkérések érkeztek televíziós, film- és reklámfelvételekre.

 

kep9.jpg kep9.jpg

 

A zenekar játékát rádiós hangfelvételek, CD-felvételek örökítették meg. Sorozatos külföldi meghívásoknak eleget téve, szoros kapcsolat alakult ki több zenei szakemberrel és zenekarral. Az együttes nemzetközi katona- és fúvószenekari találkozókon, nyugat-európai fesztiválokon, közös vámzenekari hangversenyeken szerepelt, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség „koncert-fúvószenekar” okleveles különdíjban részesítette. A létszám 42 főre bővült, ami lehetővé tette a nagyobb apparátusra írt darabok előadását.

 

kep10.jpg kep10.jpgNeves európai és amerikai fúvóskarmesterek, egyetemi professzorok utaztak egy-egy koncertvezénylésre, kortárs művek rádióbeli bemutatására a zenekarhoz. A zenekar hangszeres szólistái mellett vendégművészek is színesítették az együttes fellépéseit. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola fúvóskarnagyképzős hallgatói szakmai gyakorlatukon és diplomakoncertjükön a Pénzügyőr Zenekart vezényelték. Nagy sikerük volt a Liszt Ferenc Férfikarral és a Holló Néptánccsoporttal közös hangversenyeknek is. 1992-ben nagyszabású koncerttel ünnepelték fennállásuk 50. évfordulóját a budapesti Zeneakadémián, külföldi vendégkarmesterek részvételével.

 

kep12.jpg kep12.jpgNyíri Csaba parancsnokhelyettes kezdeményezte, hogy a zenekar tanulja meg az általa összeállított formációs bemutatót (gyepshow), amelynek azóta is mindenhol nagy sikere van. Hozzájárul ehhez az akkor rendszeresített történelmi díszegyenruha viselése is.

 

Olyan reprezentatív helyszíneken léptek fel, mint a Pesti Vigadó, a Fővárosi Operettszínház, a Magyar Tudományos Akadémia vagy a Duna Palota. A zenekaron belül megalakult a tánczenekar, a big band, a kamaraegyüttes és kisebb fa- és rézfúvós együttesek is létrejöttek.

 

kep11.jpg kep11.jpg2002-ben a pénzügyőrség fennállásának 135. évfordulóját a Budai Várban katonazenekarok felvonulása és közös produkciója tette emlékezetessé.

Az összevont zenekart Dohos László ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere vezényelte.

 

 

kep20.jpg kep20.jpgA Pénzügyőr Zenekar a Vámigazgatások Világszervezetének meghívására Brüsszelbe utazott, ahol több vámzenekar előadásában ősbemutatóként elhangzott a Kapi-Horváth Ferenc által komponált nemzetközi vámhimnusz és -induló. A zenekar gálahangversenyen szerepelt a rangos Alpesi Zenei Fesztiválon, Svájcban.

 

Megalakulásának 60. évfordulóján a zenekar ünnepi koncertet adott a Pesti Vigadóban, amelyet szólisták, énekesek, táncosok közreműködése és lézershow is színesített.

kep13.jpg kep13.jpg

 

kep15.jpg kep15.jpgkep16.jpg kep16.jpg2003 nyarától a zenekar munkáját Kapi-Horváth Ferenc és Nyers Alex irányítja.

Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából a zenekar a budapesti Hősök terén, Esztergomban és Hegyeshalomban lépett fel.

 

 

 

image034.jpg image034.jpg

 

image036.jpg image036.jpg

 

Megrendezték a testület Tavaszi és Őszi fesztiválját; állandósult a koncertekkel, előadásokkal, tárlatvezetéssel egybekötött „Múzeumok éjszakája” a Vám- és Pénzügyőr Múzeumban (Schiffer-villa). A Köztársasági Elnök Hivatala ünnepségsorozatot szervezett a Sándor-palota elé, itt hat alkalommal zenélt az együttes.

2007-ben megalakult a Vámos Települések Szövetsége. Évente megrendezett országos találkozójuk állandó résztvevője a zenekar. A francia nemzeti ünnepen Riom-ès-Montagnes-ban szerepeltek, amiről a Francia Rádió hangfelvételt készített. Szeptember 21-e a vámosok védőszentjének, Szent Máténak az ünnepnapja. Ekkor került sor először a Szent Máté Katonazenekari Fesztiválra a budapesti Szent István-bazilika előtt, társfegyveres zenekarok részvételével.

 

image039.jpg image039.jpg

 

A Pénzügyőrség és az APEH 2011-ben történt integrációja óta a Pénzügyőr Zenekar a Nemzeti Adóhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézetéhez tartozik. A testület ünnepeihez kapcsolódva rendszeressé váltak a nemzetközi vámnap, illetve a közszolgálati tisztviselők napja alkalmából szervezett koncertek. A zenekar állami és egyházi ünnepek, országos emléknapok, testületi kulturális és sportrendezvények állandó közreműködője, valamint külsős felkéréseknek is eleget tesz.