Egyszerű lekérdezés

Információ

Köztartozásmentes adózók egyszerű lekérdezése

KOMA-nyomtatvány benyújtásával lehet jelentkezni a NAV honlapján megjelenő köztartozásmentes adózói adatbázisba.

37. számú információs füzet Tájékoztató a köztartozásmentes adózói adatbázisról.

Tájékoztatás a közzétett adatok közhitelességéről.

A köztartozásmentes adózói adatbázisban az az adózó szerepelhet, aki/amely a közzétételt megelőző hónap utolsó napján a következő feltételeknek megfelel [az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 260. §]:

  • nincs a NAV-nál nyilvántartott 5 000 forintot meghaladó nettó adótartozása, valamint 30 000 forintot meghaladó adótartozásnak nem minősülő köztartozása;
  • az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeit maradéktalanul teljesíti (erről a KOMA-nyomtatvány beadásakor nyilatkozni kell);
  • nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás alatt;
  • ha csoportos adóalany tagja, akkor a csoportos adóalanynak nincs áfa- vagy társaságiadó-tartozása;
  • adó megfizetésre kötelezettként nincs lejárt esedékességű tartozása.

Azoknak az adózóknak, akik/amelyek az adatbázisban szerepelnek, nem kell "nullás" igazolást bemutatniuk, ha az igazolás bemutatását egyébként jogszabály írja elő, továbbá - igazolás helyett - bármely felhasználó elfogadhatja azt [az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 24. § (3) bekezdése].

Az egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek szabadon dönthetnek arról, hogy az adatbázisban adószámmal, adóazonosítójellel vagy esetleg mindkét azonosítószámmal szerepelnek.

Szűrőfeltételek megadása:

Figyelem, a KOMA adatbázis minden hónap 10-én frissül és 11-től érvényes, így 1-jétől 10-ig az adott havi adatbázis adatai NEM elérhetőek!

A találatok maximum 8 oldalon jelennek meg, kérjük próbálja meg ennek megfelelően szűkíteni a keresési feltételt.