Az Uniós Vámkódex előírja[1], hogy a vámhatóságok között, illetve a gazdálkodók és a vámhatóságok között minden információcsere és az adatok tárolása is elektronikus adatfeldolgozással történjen. Az ehhez fejlesztendő elektronikus rendszereket és a rendelkezésre álló határidőket az Uniós Vámkódex munkaprogramja tartalmazza. A nemzeti importrendszer korszerűsítését – Magyarországon ez a rendszer jelenleg a CDPS – 2022. december 31-ig kell elvégezniük a tagállamoknak.

Magyarország derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak[2], hogy hat hónappal, azaz 2023. július 1-jéig elhalaszthassa az új nemzeti importrendszer kötelező bevezetését. E szerint a gazdálkodóknak ebben az időszakban lehetőségük lehet arra, hogy az általuk választott módon – azaz mind a jelenlegi, mind az új adatformátumban – benyújthassák behozatali árunyilatkozataikat a jelenlegi, illetve az új váminformatikai rendszerbe (azaz a CDPS-be vagy az új eVÁM-modulba). A kérelmet az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja.

A nemzeti importrendszer korszerűsítésének egyik legfontosabb eleme az átállás az Uniós Vámkódexhez kapacsolódó rendeletek, vagyis a felhatalmazáson alapuló jogi aktus és végrehajtási aktus – UVK-FJA és UVK-VA B. melléklete szerinti adatkövetelményekre (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=OJ:L:2021:063:TOC).

Az átálláshoz szükséges technikai információk elérhetők az openkkk.nav.gov.hu portálon.

Az eddig a NAV-hoz érkezett szakmai és informatikai kérdésekre adott válaszok az alábbi dokumentumokban olvashatók. Ezeket a NAV folyamatosan bővíti újabb kérdésekkel és válaszokkal.

Budapest, 2022. október 19.        

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

[1] Az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU rendelet 6. cikke.

[2] Az Uniós Vámkódex 6. cikkének (4) bekezdése szerint.