Az Uniós Vámkódex előírja[1], hogy a vámhatóságok között, illetve a gazdálkodók és a vámhatóságok között minden információcsere és az adatok tárolása is elektronikus adatfeldolgozással történjen. Az ehhez fejlesztendő elektronikus rendszereket és a rendelkezésre álló határidőket az Uniós Vámkódex munkaprogramja tartalmazza. A nemzeti importrendszer korszerűsítését – Magyarországon ez a rendszer jelenleg a CDPS – 2022. december 31-ig kellett elvégezniük a tagállamoknak.

Magyarország derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak[2], hogy elhalaszthassa az új nemzeti importrendszer kötelező bevezetését. A kérelemről a szavazás 2022. december 16-án lezajlott, a szavazás során az Európai Unió összes, az érintett ülésen részt vevő tagállama támogatta a derogációs kérelmet (egy tagállam nem vett részt a szavazáson). Ennek alapján Magyarországnak lehetősége van arra, hogy 2023. december 31-ig elhalassza az új nemzeti importrendszer bevezetését. A NAV úgy döntött, hogy ennél korábban, 2023. november 1-jén élesíti az új nemzeti importrendszert. A kényelmes áttérés érdekében az ügyfelek kérésének eleget téve a NAV biztosítja, hogy az eVÁM AIS-hez fokozatosan lehet csatlakozni. Az ügyfelek folyamatosan tudják majd elérni a rendszert, a vámprogramjukat biztosító szoftverházak által ütemezett módon.

A nemzeti importrendszer korszerűsítésének egyik legfontosabb eleme az átállás az Uniós Vámkódexhez kapcsolódó rendeletek, vagyis a felhatalmazáson alapuló jogi aktus és végrehajtási aktus – UVK-FJA és UVK-VA B. melléklete szerinti adatkövetelményekre.

Az átálláshoz szükséges technikai információk elérhetők az openkkk.nav.gov.hu portálon.

Az eddig a NAV-hoz érkezett szakmai és informatikai kérdésekre adott válaszok az alábbi dokumentumokban olvashatók. Ezeket a NAV folyamatosan bővíti újabb kérdésekkel és válaszokkal.

Budapest, 2022. december 16.        

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

[1] Az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU rendelet 6. cikke.

[2] Az Uniós Vámkódex 6. cikkének (4) bekezdése szerint