A SORSZIG-nyomtatványon korábban kizárólag a nyugta- és számlanyomtatványok nyomdai előállításához szükséges sorszámtartományt lehetett igényelni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).[1] 2022. december 15-től ezen a nyomtatványon kérhető a tartós adathordozó végleges hozzáférhetetlenné tételéhez szükséges adattörlő kód is.

A NAV a benyújtott SORSZIG-nyomtatvány alapján adattörlő kódot, vagyis egy 16 jegyű, kriptográfiai módszerekkel titkosított karaktersort generál a tartós adathordozót értékesítő kereskedőnek, és erről 8 napon belül, elektronikusan értesíti.[2]

Egy nyomtatványon csak egyfajta igénylést lehet benyújtani:

  • vagy sorszámtartományt lehet igényelni a szigorú számadású bizonylatok nyomdai előállításához,
  • vagy adattörlő kódot lehet igényelni a tartós adathordozó végleges hozzáférhetetlenné tételéhez.

A nyomtatványról részletes információ a kitöltési útmutatóban található.

A SORSZIG-nyomtatványt – ügyfélkapus hozzáféréssel – kizárólag az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), a Kérelmek kategóriából kiválasztva lehet benyújtani.

A nyomtatványt az adózó meghatalmazottja is benyújthatja. Ehhez a képviseleti jogosultságot előzetesen be kell jelenteni a NAV-hoz. Az elektronikusan benyújtott nyomtatványt ugyanis a NAV csak akkor tudja befogadni, ha a benyújtó képviseleti jogosultságát előzetesen regisztrálta.

A képviselet bejelentéséről bővebb információ a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) „A NAV előtti képviselet bejelentése” című tájékoztatóban található.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal[1] A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet 4. § (2) bekezdése.

[2] Az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításával kapcsolatos eljárási szabályok meghatározásáról szóló 726/2020. (XII.31.) Korm. rendelet 5. §-a.