Ez a felület az uniós és hazai támogatásokkal összefüggő jogsértések, költségvetési csalások bejelentésére szolgál. Itt jelezheti, ha ilyen eseményekről van információja, segítve ezzel mind a hazai, mind az unió költségvetéséből származó támogatások szabályos és átlátható felhasználását. 

Bejelentését

·         telefonon, illetve személyesen is megteheti, ebben az esetben hívja az illetékes adó- és vámigazgatóság központi telefonszámát, továbbá

·         postán is benyújthatja, az illetékes adó- és vámigazgatóságnak címezve.

 

Az igazgatóságok listáját, elérhetőségeiket, valamint illetékességi adataikat a következő linken találja: Igazgatóságok - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)

A bejelentés tartalma

Kérem, hogy a bejelentésében minél pontosabb, részletesebb információkat közöljön. Ehhez minimum 150, maximum 3000 karakter áll rendelkezésére.

Ha uniós és hazai támogatásokkal összefüggő jogsértést vagy mulasztást kíván bejelenteni, úgy kérem, hogy az érintett támogatás, projekt azonosítóját, címét, a támogató szervezetet, illetve a kedvezményezettet is jelölje meg.

A bejelentés tartalmánál mindenképpen tüntesse fel, hogy elkülönített visszaélés-bejelentést kíván tenni!

 

A bejelentés kezelése

A bejelentés elintézésének határideje a beérkezéstől számított harminc nap. Ha ez előreláthatólag hosszabb ideig tart, erről a NAV tájékoztatja a bejelentőt. A határidő azonban ebben az esetben sem haladhatja meg a hat hónapot. Az ugyanattól a bejelentőtől érkezett, korábbival azonos tartalmú bejelentést a NAV nem köteles vizsgálni.

Az űrlapon megadott adatok a bejelentő egyértelmű hozzájárulása nélkül nem hozhatók nyilvánosságra. A bejelentőt nem érheti hátrány bejelentése miatt.

Azonban, ha nyilvánvalóvá vált, hogy a bejelentő rosszhiszeműen valótlan adatot vagy információt közölt, és

  • ezzel bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja merül fel, személyes adatait a NAV átadja az eljárásra jogosult szervnek vagy személynek,
  • alappal valószínűsíthető, hogy másnak kárt vagy egyéb jogsérelmet okozott, személyes adatait az eljárásra jogosult szerv vagy személy kérelmére a NAV átadja.

A bejelentés beküldése

A bejelentés beküldése után egy megerősítő linket tartalmazó elektronikus levelet kap az Ön által megadott e-mail-címre. Beadványa csak a megerősítő linkre kattintva válik véglegessé és érkezik be a NAV rendszerébe.

Ha 24 órán belül nem erősíti meg bejelentését, akkor az nem kerül be a NAV rendszerébe és újra rögzítenie kell.

A bejelentés megerősítése után egy automatikus visszaigazolást kap a bejelentés sikeres beküldéséről, amely tartalmazza a bejelentés adatait.

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam. *

Az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer jogszabályi hátteréről, a kezelés szabályairól ide kattintva tájékozódhat.

 

Bejelentés kitöltése