2023.november 16-tól adómentes[1]a közvetlenül a borászattól[2]vásárolt, palackozott, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor, borászati termék[3] juttatása, ha arra

  • reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében,
  • üzleti ajándékként,
  • csekély értékű ajándékként kerül sor.

A borászati termékek juttatása után ilyen esetekben nem kell személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót fizetni. 

Nem adómentes a juttatás, ha a kedvezményezett terméket kereskedőktől (például: borház, kis-, és nagykereskedelmi üzlet, üzletlánc, borászati termékek árusítására szakosodott üzlet) szerzik be.

Az új szabály azt rögzíti, hogy mely – a törvény szerint egyes meghatározott juttatásnak minősülő – esetekben mentesül a borászati termék juttatása az adófizetési kötelezettség alól. Az egyes juttatások fogalma, tartalma, beleértve az értékhatárokat is, változatlanok, azokba az adómentesen juttatott borászati termék és annak értéke beleszámít. Tehát csekély értékű ajándékot továbbra is évente egyszer lehet juttatni, egyes meghatározott juttatásként a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben, melyben a borászati termékre jutó érték adómentes.

  • A kedvező szabályok alapján az év végi ajándékozáskor a munkáltató által a munkavállalóknak csekély értékű ajándékként (ha az adóévben korábban csekély értékű ajándék juttatása az adott magánszemély kapcsán nem történt), valamint
  • a cégek által üzleti partnereiknek üzleti ajándékként juttatott, a kormányrendelet szabályainak megfelelő borászati termékek után nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Az adómentes juttatás további feltétele , olyan nyilvántartás vezetése az említett termékekről, amelyből megállapítható, hogy

  • honnan szerezték be, hol vásárolták meg a terméket és
  • mi a felhasználás módja, azaz mire használták fel.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

[1] 2023. november 16-tól, november 30-ig, az egyes juttatások adózásának veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályairól szóló 451/2023. (X. 4.) Korm. rendelet ezt követően az Szja törvény 1. számú melléklet 8.45. pontja alapján.

[2] A szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény 9. § (1) bekezdése szerint forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyes.

[3] A szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény 1. § 3. pontja szerinti