A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője által kiadott
7011/2020. felhívás
a szabványosított információcseréről

2020. június 1-jétől elérhető az az EU Ügyfél Portálon az Európai Bizottság által fejlesztett „Uniós Vámkódex – Adatlapok (INF) különleges eljárásokhoz” elnevezésű elektronikus alkalmazás. Ettől az időponttól az Uniós Vámkódex[1] szerinti különleges eljárásokhoz kapcsolódó szabványosított információcserére ezt a rendszert kell alkalmazni.

A továbbiakban, ha az aktív feldolgozásra vagy a passzív feldolgozásra vonatkozó engedély szabványosított információcserét (INF) ír elő, akkor az INF-kérést az INF STP-n (INF Specific Trader Portal) keresztül kell benyújtani.

Az INF STP, csakúgy amint egyéb központi vámszakmai alkalmazások (például az AEO STP és a BTI STP) az EU Ügyfél Portálon (EU CTP - EU Customs Trader Portal) keresztül ezen a linken érhető el: https://customs.ec.europa.eu/gtp/

Az EU Ügyfél Portál felhasználói kézikönyvének elérési útvonala: https://www.nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok/egyeb/Hozzaferes_kezeles___20190930.html?query=UUM%26DS

Az INF STP használatához EGYKE-adatlapon a következő jogosultságok valamelyikét kell igényelni:

  1. valamennyi vám, illetve jövedéki, valamint rendészeti igazgatással kapcsolatos ügy,
  2. valamennyi vámigazgatással kapcsolatos ügy,
  3. valamennyi vámigazgatási engedélyezéshez kapcsolódó ügy.

Ha a felhasználó már rendelkezik CDMS-, eAEO- vagy eBTI-hozzáféréssel, az INF STP használatához nem kell külön jogosultságot igényelni.

Az INF STP fő funkciói a következők:

  1. Biztosítja a gazdálkodóknak az INF-kérés benyújtásának lehetőségét.
  2. Visszajelzést ad a gazdálkodónak a felügyelő vámhivatal által jóváhagyott INF-ről, az INF azonosítószámának egyidejű kiadásával. Ezt követően az INF azonosítószámára kell az FJA[2] 176. cikk (1) bekezdés c) pontjának megfelelően hivatkozni, a C710 mellékletkód alkalmazásával.
  3. Lehetőséget ad a szükséges további adatok megadására, ha a felügyelő vámhivatal valamilyen okból nem hagyja jóvá az INF-kérést.
  4. Biztosítja az engedélyesnek, hogy az INF-azonosítószámmal információkat kérjen a szabványosított információcseréről a felügyelő vámhivataltól.
  5. Részletesen ismerteti a rendszer használatát a portálon közzé tett súgó dokumentumban.

Budapest, 2020. május 29.

 

Torda Csaba
pénzügyőr dandártábornok
főosztályvezető

 

 


[1] Az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU parlamenti és tanácsi rendelet (UVK).

[2] Az UVK egyes rendelkezéseire vonatkozó részletes szabályok tekintetében történő kiegészítéséről szóló 2015/2446 számú bizottsági rendelet