Március 27. óta a NAV Ügyfélportál „Képviseletek” menüpontjában online bejelenthető és le is zárható az önálló, vagy mással együttes törvényes képviselői jogosultság.

A bejelentés, illetve a lezárás saját profilból és a képviselt szervezet profiljából indulva is elvégezhető. A fejlesztés csökkenti a hibalehetőséget, mivel az online felületen NAV-adatok szerepelnek.

A szolgáltatás a „Képviseletek” menü „Akiket én képviselek” csempéjére kattintva érhető el, a „Törvényes képviselet bejelentése” pontban. Ez csak akkor jelenik meg, ha a felhasználónak már van a NAV által nyilvántartott törvényes képviseleti kapcsolata.

Az „Új Bejelentés” gombra kattintva a portál listázza azokat a képviseleti jogviszonyokat, melyekben a NAV a bejelentkezett felhasználót – önálló vagy együttes – törvényes képviselőként nyilvántartja a lekérdezés pillanatában. A bejelentés előtt célszerű ellenőrizni a NAV által nyilvántartott képviseleti adatokat.

A listából kiválasztott szervezetnél a felület megjeleníti, hogy a felhasználó önálló vagy együttes törvényes képviselő-e, együttes képviseletnél pedig azt is, hogy kik a további együttes képviselők. A megjelent lista szűrhető és rendezhető.

Ha a felhasználó a NAV nyilvántartásában már szerepel önálló törvényes képviselőként, akkor csak lezárni lehet az adott jogviszonyt, ha pedig törvényes képviselőként nem tartja nyilván a NAV, akkor a felületen bejelenthető a jogviszony.

A portálon bejelentett és a NAV-nak továbbított adatokról a felhasználó portálüzenetet kap, amiben a bejelentés főbb adatai és a feldolgozás állapota szerepel.