Áprilisban egy magyar gazdálkodó nagy mennyiségű vegyi anyag behozatalát kezdeményezte, a NAV Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságnál. A szállítmány vizsgálatakor a pénzügyőrök a bejelentett áru jellemzőivel nem egyező anyagot észleltek. A gyanús körülmény miatt a termékekből mintát vettek és a NAV Szakértői Intézetének segítségét kérték.

A vizsgálat megállapította, hogy a szállítmány PMK-etil-glicidát nevű, az Európai Unióban ellenőrzött anyagot tartalmazott, amely az MDMA, közismert nevén „ecstasy” előállítására alkalmas. A NAV értesítette a rendőrséget és az ügyben büntetőfeljelentést is tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda a teljes szállítmányt lefoglalta, és eljárást indított.

Az Európai Unióban az MDMA-prekurzorok lefoglalása a 2019-es 7 tonnához képest 2020-ban 2 tonnára csökkent, így uniós szinten is kiemelkedő rekordfogást jelent a NAV Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága által felderített, mintegy 13 tonna MDMA-prekurzor.

A szakértők számításai alapján a bűnözők a lefoglalt szállítmányból milliószámra állíthattak volna elő ecstasytablettákat. Ezzel nemcsak több tízmilliárd forintos nagyságrendű bevételre tettek volna szert, hanem számos életet is veszélyeztettek volna.

A nyomozással kapcsolatos további információk a rendőrség közleményében olvashatók:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/tobb-mint-30-tonna-kabitoszer-alapanyagot-foglalt

Nemzeti Adó- és Vámhivatal