Lezárult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00035 számú, „Adóügyi igazgatási eljárások egyszerűsítése, adminisztratív terhek csökkentése” elnevezésű kiemelt projektje, amelyben a hivatal 2018. és 2023. között több ütemben, összesen 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással és 5,317 milliárd forint saját forrással fejlesztette elektronikus szolgáltatásait. Az informatikai fejlesztések négy fő cél mentén, hat projektelemben – a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciumi együttműködésében – valósultak meg: érintették a NAV információs és ügyintézőplatformjainak, adat- és változásbejelentési, illetve bevallási rendszerének, továbbá belső szakrendszereinek modernizációját is. A fejlesztések révén a korábbiaknál magasabb szintű szolgáltatást nyújtó, könnyen kezelhető, a jelen kor kihívásainak megfelelő alkalmazások jöttek létre, csökkent az adóügyekkel kapcsolatos papírmunka, és egyszerűsödött az ügyintézés ügyfél- és ügyintézői oldalon egyaránt. 

 

A NAV új honlapjával egy letisztultabb, személyre szabható portál jött létre, a vele összhangban megújuló NAV-Mobil pedig egy modern, átlátható menüt és navigációt kapott. A fejlesztések nyomán az eBEV-portált felváltotta a jóval komplexebb szolgáltatást nyújtó ügyintéző-felület, az Ügyfélportál.

Az ONYA korszerűsítésével bővült az online beadható nyomtatványok köre, korszerűbbé vált a nyomtatványkezelés. A NAV korábbi telefonos tájékoztató és ügyintéző-rendszerének informatikai egységesítésével létrejött az általános tájékoztatást és ügyintézést is biztosító NAV Infóvonal (1819).

Az új adózóiéletút-követő alkalmazás a NAV rendszereiben tárolt adatokat a korábbi időráfordítás töredéke alatt teszi elérhetővé az ügyintézőknek. Szintén a NAV adatvagyonának kiaknázását és elemzését, az ügyintézői adminisztrációcsökkentést segíti az integrált adattárház fejlesztése.

A bűnügyi területen egy komplex lekérdezőfelület, valamint egy adat- és szövegbányász-alkalmazás jött létre, így a nagyobb bűnszervezetek kapcsolati hálózatai is feltérképezhetővé válnak. Megvalósult továbbá a bűnügyi adatpiac, amelynek segítségével a NAV nyomozói az egyes szakrendszerekből már egyszeri lekérdezéssel, egységes struktúrában férnek hozzá az adatokhoz.

A VEKTOR-rendszer fejlesztésével megújult a teljes végrehajtási informatikai környezet: a projekt befejező mérföldkövének teljesítésével jelentősen nőtt a végrehajtási hatékonyság.

További információ kérhető:

Dr. Kis Péter András, szóvivő
NAV Központi Irányítás, Kommunikációs Főosztály
Telefonszám: 06 30/542-9418
E-mail-cím: sajto@nav.gov