A Somogy megyei érintettségű, de fővárosi irányítású személy- és vagyonvédelemmel, takarítással és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégháló több száz foglalkoztatottat mozgatott országszerte. A közvetített biztonsági őrök és takarítók után nem fizettek adókat és járulékokat, sőt az áfával is trükköztek. A költségvetésnek 2,2 milliárdos kárt okoztak.

A megalapozott gyanú szerint a megrendelő cégek valótlan megbízási szerződések alapján vettek igénybe takarítási és őrzésvédelmi munkaerőt. A valóságban ugyanis szó sem volt munkaerő-kölcsönzésről, mert ténylegesen ők maguk foglalkoztatták a biztonsági őröket és takarítókat. Sokszor a kiszámlázott tételek sem stimmeltek: a számlák festési és kőművesmunkákról, gyapjúbeszerzésről vagy éppen weboldalfejlesztésről szóltak.

Az ügyben érintett cégek nagy száma miatt a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói három akciót szerveztek a bűnszervezet felszámolására, csaknem 300 helyszínen. A nyomozás során 1,5 milliárd forint összértékben biztosítottak ingatlanokat, gépjárműveket, kölcsön- és követelésfoglalásokat, emellett az elkövetők összesen több mint 150 millió forintot térítettek meg önkéntesen.

A NAV a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatti nyomozást most zárta le, a csaknem kétszázezer oldalas nyomozati anyagban 75 gyanúsított ellen javasol vádemelést a Somogy Megyei Főügyészségnél.