Magyarországon bejegyzett egyház alá tartozó egyes szervezetek Békés, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szociális konyhákat működtetnek, időseket gondoznak, fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket látnak el. Irányítóik a szervezet vagyonát nemcsak ezen célokra, hanem tetemes összegben saját vagyonuk gyarapítására is fordították.

A magyar költségvetésből származó, összesen 3,6 milliárd forint felhasználásához Budapesten, napi ezer fő ellátására alkalmas népkonyhát hoztak létre. Az üzemeltető cégeket folyamatosan cserélték, a támogatást napi 24 000 főre is igényelték, azonban a főzés helyett egy idő után már csak a fiktív számlázással foglalkoztak. A támogatási összegeket bankszámlákon átfuttatták, majd több mint három milliárd forintot ATM-ekből és banki pénztárakban felvettek és cipős dobozban szállították vissza a bűnszervezet vezetőinek.

Ezen kívül a nyomozás olyan fiktív szerződésekre is rávilágított, melyekkel állami támogatásokból származó 4,4 milliárd forint egy hozzájuk köthető szervezet osztrák és magyar bankszámláin landolt, amit a nyomozók lefoglaltak.

A nyomozás adatai alapján az elkövetők előre megtervezték, hogy a bűncselekményből származó javaikat miként kívánják legálisként feltüntetni. Erre a bűnszervezet vezetői fejenként 3,1 milliárd forintot, míg egyikük 76 éves édesanyja 900 millió forintot meghaladó adományokról szerzett hamis iratokat, amiket a nyomozók szintén lefoglaltak.

A bűnszervezetet irányítók, családtagjaik és a hozzájuk köthető szervezetek nevén lévő 76 bankszámlát, 20 ingatlant, 7 nagy értékű motort, és jelentős összegű készpénzt zárolták.

A NAV pénzügyi nyomozói a Békés Megyei Főügyészséggel közösen Ausztriából és Liechtensteinből több mint 1,6 milliárd, Magyarországról több mint 5,8 milliárd forint értékben foglalt le különféle vagyonelemeket, főként hazai és uniós fizetőeszközöket.

A csaknem 7, 5 milliárd forint összegű vagyonbiztosítás a bűncselekménnyel okozott kár megtérülését szolgálja.

A széleskörű nyomozásnak köszönhetően felmerült a lehetősége annak, hogy az elkövetők kriptovalutába is befektettek, ezért nemzetközi együttműködéssel Európai és Ázsiai forgalmazók megkeresése is folyamatban van.

A NAV Dél-alföldi nyomozói a banda két irányítóját bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és hamis magánokirat-felhasználásának megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. A bíróság elrendelte a bűnszervezet vezetőinek letartóztatását, rajtuk kívül három gyanúsított áll bűnügyi felügyelet alatt.

Az egyház hitéleti, egyéb szociális tevékenységét a nyomozás nem érinti.