Behajthatatlan az a tartozás, ami a NAV teljes körű végrehajtási eljárása ellenére sem térül meg. A NAV a behajthatatlan tartozásokat eddig elkülönítetten úgynevezett letéti kartonon tartotta nyilván és azokat ideiglenesen törölte az adózók adószámlájáról. A változások miatt 2020. január 1-jétől a NAV a korábbi behajthatatlan tartozásokat újra az érintett adózók adószámláin jeleníti meg, így az adószámlán valamennyi adózói tartozás egy helyen látszik majd.

Az adószámlán is újra látható összegek nem új tartozások, ezek az adóssal szemben folyamatosan fennálltak. Azok meg nem fizetettnek, végrehajtás alatt álló hátralékoknak minősülnek. A tartozás kiegyenlítéséről tehát minden érintettnek gondoskodnia kell. Azok akiknek van ügyfélkapujuk, néhány kattintással megnézhetik az adószámlájuk aktuális állapotát és a felkönyvelt összegeket.

A fizetési nehézség esetén igénybe vehető fizetési kedvezményekről bővebb információ a NAV honlapján a 30. információs füzetben található.

 

 

1 A Magyar Közlöny 191. számában megjelent, a törvényszéki végrehajtással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXXI. törvény 50. §-a módosította az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény 13. alcímét