A 2023. január 12-ei találkozó előzménye egy 2020-as vámigazgatási megállapodás volt, amelynek legfontosabb célja a Röszkén és Tompán átlépő tehergépjárművek számának emelése volt. Az elmúlt két év eredményeinek értékelése mellett további közös célokat fogalmaztak meg a felek.

A találkozón a résztvevők összegezték a közúti határátkelőhelyek áteresztőképességének javítására tett lépések eredményeit: 2022-ben Röszkén 23 százalékkal több tehergépjármű lépett be, mint 2019-ben, azaz a korábbi, napi 374 jármű helyett tavaly már 459 jármű beléptetése történt meg a határon naponta. Tompán 55 százalékos volt az emelkedés, a 2019-es napi 222 járműnél 122-vel több lépett be az unióba, naponta. Elhangzott az is, hogy mindkét ország hatóságai elkötelezettek a határátkelőhelyek áteresztőképességének további javítása mellett, ami csak közös munkával, a két ország együttműködésével képzelhető el.

A résztvevők szerint a folyamatban levő határátkelőhely-fejlesztéseknek köszönhetően további javulás várható, de a felek addig is vizsgálják, hogy milyen újabb lehetőségek vannak arra, hogy még több teherautó léphessen át.

A NAV szorgalmazta azt is, hogy a korábbi, kétoldalú vám-együttműködési megállapodást a határrendészeti szervekkel négyoldalúvá szélesítsék, amivel minden résztvevő egyetértett. Ezzel összefüggésben arról is döntés született, hogy egy közös szakértői munkacsoport további megoldási javaslatokat dolgoz ki az áteresztőképesség javítására 2023 áprilisában, Budapesten.

 

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal