A szakambulancia-, illetve a kórházi osztály szakorvosa állapíthatja meg, hogy ki szenved súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben és kinek az állapota számít átmeneti jellegűnek. Ha az állapot végleges, a kedvezményre jogosító igazolást a beteg választott háziorvosa állítja ki.

A személyijövedelemadó-kedvezményre jogosító igazolás alapján - a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállásáig - csökken az összevont adóalapja. A személyi kedvezmény összege az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százaléka, azaz 2018-ban havonta 6900 forint.

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló /335/2009. (XII.29.) Korm. rendelet/ határozza meg.

A NAV honlapján, a www.nav.gov.hu oldalon január 1-jétől elérhető a 17K51-es „Adatszolgáltatás a súlyosan fogyatékos magánszemély részére a 2017. évben kiállított, adókedvezményre jogosító igazolás tartalmáról” elnevezésű nyomtatvány, melynek kitöltésében segít a kitöltő program és a kitöltési útmutató is.

A nyomtatvány két részből áll, a 17K51A jelű és a 17K51M jelű résznyomtatványból. Az igazolás kiállítójának, azaz az adatszolgáltatónak a 17K51A nyomtatványból egyet, a 17K51M nyomtatványból pedig annyit kell kitöltenie, ahány magánszemélyről tavaly igazolást állított ki.

Az adatszolgáltatást csak ügyfél-, illetve cégkapus regisztrációval rendelkező adózó, valamint a NAV-hoz az EGYKE adatlapon bejelentett, jogosultsággal rendelkező képviselője nyújthatja be.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal