Az egyenruhások egy olyan fémkereskedő telephelye előtt tartottak közúti ellenőrzést, ami az adatbázisok alapján szüneteltette tevékenységét. Az ellenőrzés ideje alatt egy kamionra figyeltek fel, ami épp a telephelyről hajtott ki, majd Győr felé indult. A csepeli pihenőhelyen ellenőrzés alá vont teherautó rakterében közel öt tonna réz és alumínium hulladékot találtak a pénzügyőrök. A sofőr – nem sejtve, hogy a telephely óta követik -egy olyan valótlan adattartalmú fuvarokmányt mutatott be, mellyel azt próbálta bizonygatni, hogy a rakományt Szlovákiából hozta. A pénzügyőrök ellenőrizték a járműben található tachográf készülék által rögzített adatokat, ami szintén alátámasztotta, hogy a teherautó nem hagyta el az országot.

A körülmények tisztázása érdekében a pénzügyőrök a rakományt szállító járművet visszakísérték a cég telephelyére, ahol az intézkedés alá vont elismerte, hogy a bemutatott fuvarokmány valótlan adatokat tartalmaz, valamint kiderült az is, hogy a vállalkozás készlete zárás ideje alatt is gyarapodott, amelyet nyilvántartásba nem vezettek be.

A pénzügyőrök a fémkereskedelmi törvény több pontjának megsértése miatt eljárást indítottak és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény miatt feljelentést tettek. A vállalkozó akár több millió forint bírságra is számíthat.