Olcsó cigivel és Elf Barral sem tudják már ellátni a Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun vármegyei megyeszékhelyeket, illetve környéküket azok a bűnözők, akikre egyszerre csaptak le a dél-alföldi pénzügyi nyomozók. Összesen másfél millió szál adózatlan cigarettát és több mint kétezer, Magyarországon hivatalosan nem forgalmazható, az eredetire megtévesztésig hasonlító Elf Bart foglaltak le a NAV munkatársai.

A nyomozók a bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány megtérüléséért, az illegális termékeken túl csaknem huszonötezer eurót és több tíz millió forintot is lefoglaltak. Az akcióban elfogott bűnbanda öt tagját a nyomozó hatóság őrizetbe vette, őket csaknem egymilliárd forintos pénzmosással gyanúsítják.

A hét tagból álló bűnözői csoport szír állampolgárokkal üzletelt, akik közül egyet, komoly és eredményes felderítő munka után, nemrég Svédországban értek utol a NAV nyomozói. A szír férfi azóta egy magyarországi börtönben van, pénzmosás miatt kell felelnie a bíróságon. Az ügyben további gyanúsítotti kihallgatások várhatók.  

Miután felmerült a gyanú, hogy a lefoglalt Elf Bar hamisított, a nyomozó hatóság eredetisége mellett egészségkárosító hatását is megvizsgálta. A szakvélemény szerint a hamis Elf Bar súlyosan károsíthatja a fogyasztók egészségét, azaz mérgező.