A dunántúli férfi két cégben trükközött az áfával: háztartási gépeket hozott be az unióból nettó áron, de a könyvelésben belföldi beszerzést szerepeltetett, így az áfát nem fizette meg. A nettó áron beszerzett termékeket aztán bruttó áron adta tovább, ráadásul jóval kevesebb bevételt vallott be, így jóval kevesebb adót is fizetett. Összesen majdnem 300 millió forint adót csalt el.

Kifutott cégeit strómanoknak adta el, abban bízva, hogy később nem lesz gondja a társaságokkal. A NAV pénzügyi nyomozói azonban felgöngyölítették a csalást, így a férfinek és könyvelőjének az elkövetett jogsértésekért felelnie kellett. Az öt év letöltendő börtönbüntetés mellett a másodfokú bíróság az okozott költségvetési kár értékéig vagyonelkobzásra is ítélte a vállalkozót.

Az ügyben ugyancsak vádlottként szereplő könyvelő a fiktív számlák lekönyvelésével, és a hamis adóbevallások elkészítésével közreműködött az elkövetésben, amiért két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A letöltendő börtönbüntetés indokolásában szerepelt az is, hogy az áfacsalás súlyos bűncselekmény, ami kárt okoz a társadalomnak. Ezért van szükség a tényleges szabadságvesztés visszatartó erejére.