A magyar növénytermesztőket védő hatályos rendelkezés betartatása és ellenőrzése a pénzügyőrök kiemelt feladata. A nevesített gabonafélék (közönséges búza, kukorica, olajrepce-, vagy repcemag, napraforgómag – törve is) sorsát az ukrán-magyar határon mind a közúton, mind a vasúton érkezve szemmel tartják az egyenruhások.  Augusztus közepéig összesen 1251 esetben ellenőriztek terményszállító kamionokat és vasúti szerelvényeket a NAV munkatársai. A jogszabályok életbelépése óta Magyarország és Ukrajna közös határszakaszán az érintett szállítmányok száma jelentősen, közel 90 %-kal esett vissza az év első három hónapjának adataihoz viszonyítva. A tavalyi év azonos időszakához képest is mintegy ötödére csökkent a szomszédos országból érkező termény mennyisége.

A pénzügyőrök intézkedései hatékonyak, a beléptetett gabonaszállítmányokat nyilvántartásba veszik, ellenőrzik a szállítóeszközöket, a vámzár esetleges hiánya esetén a magyar vámhatóság lezárja a szállítmányokat. A nyilvántartásba bejegyezik a szállítmány rendeltetési helyét is, amely semmiképp nem lehet magyarországi, valamint a megállapított időpontig el kell hagyniuk az ország területét. A külföldi rendeltetési helyre érkezésről az indító magyar vámhatóság elektronikusan értesítést kap, ezzel tartható folyamatos kontroll alatt, hogy a célországba ténylegesen megérkezzenek a szállítmányok.

A NAV nem csupán az ukrán-magyar határon végez ellenőrzéseket, hanem az ország egész területén az egyenruhás pénzügyőrök felügyelik a gabonaszállítmányok tranzitálását, hogy betartassák a tilalmat. A pénzügyőr járőrök akár kíséréssel is biztosítják, hogy ne legyen kibúvó a szabályok alól, illetve az útdíjkapurendszer figyelő „szemeit” is bevetik a magyar gazdák érdekeinek védelmében. Ha a pénzügyőri kontroll alkalmával gyanú merül fel a tilalom megszegésére, élnek a jogszabályi lehetőséggel és súlyos szankcióval sújtják a kihágást.