Az elkövetői kört és az általuk több országban létrehozott és üzemeltetett illegális cigarettagyárakat és raktárakat az OLAF ügyindító jelzése és az EUROPOL által készített elemzések támogatásával sikerült azonosítani. A román és moldáv személyekből álló csoport illegális cigarettagyártáshoz szükséges alapanyagokat hozott be külföldről: gépeket, dohányt, füstszűrőt, cigarettapapírt, cigarettásdobozokat. Az alapanyagok egy részét Magyarországon raktározták és az illegális cigarettagyárban használták fel, egy részét pedig külföldre szállították.

A cigarettagyár egy budapesti ipartelepen lévő 1800 négyzetméteres bérelt raktárban működött. Az ingatlant a gyártáshoz teljesen átépítették, a csarnok falait belülről hangszigetelték, amiben porelszívó és szellőztetőberendezés is működött. Pozdorja- és téglafalakkal külön dohányvágó-, fermentáló-, töltő-, dobozoló- és csomagolóhelyiségeket alakítottak ki. Szintén a csarnokban építették ki a munkások lakrészét, akik az épületet el sem hagyhatták, munkáltatóik a csarnokot kívülről zárva tartották. Élelmezésükről az a két moldáv-román kettős állampolgár gondoskodott, akik a cigaretta-alapanyagot is szállították a gyártáshoz.

Az üzemben a NAV nyomozói egy működő és egy összeszerelés alatt álló cigarettagyártó gépsort, dohányvágó gépet, fermentálóberendezést, csomagológépet is találtak a gyártáshoz szükséges alapanyagok mellett. Az akció idején mintegy hatmillió szál, már legyártott cigaretta, valamint 35 tonna finomra vágott fogyasztási dohány volt a gyárban, ami további 21 millió szál cigi előállításához lett volna elegendő. A gyártás volumenét mutatja, hogy a helyszínen 300 kilogramm dohánypor volt, amiből egy kiló nagyjából 3 millió szál cigaretta legyártásával gyűlik össze.

A nyomozók felderítették a cigarettagyár utánpótlásraktárát is, ahol a külföldről behozott alapanyagokat tárolták. Innen összesen 14 kamionnyi áru került elő: 139 raklap cigisdobozokhoz használt karton, 76 raklap füstszűrő, 169 raklap cigarettapapír, 43 raklap fólia, 600 liter folyékony ragasztó, 30 raklap lefóliázott papírtekercs. A rengeteg kelléken és gyártóeszközön kívül cigarettapihentető gépet is használtak, ami az illegális gyártásra nem jellemző. A lefoglalt árumennyiség alapján a költségvetést ért kár csaknem egymilliárd forint, de a szakértői vélemények még nem véglegesek, elképzelhető, hogy ez az összeg magasabb lesz.

Az akcióban húsz külföldi munkást és a szervezet irányítóit is őrizetbe vették, utóbbiak letartóztatását a bíróság elrendelte. A NAV jövedéki termékre elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz.

Tavaly és idén Spanyolországban, Görögországban, Belgiumban, Olaszországban, Csehországban és Szlovákiában 6 illegális cigarettagyárban és a hozzájuk tartozó raktárakban összesen 72,8 millió szál hamisított, adózatlan cigarettát, 95,3 tonna vágott dohányt, valamint csaknem 50 kamionnyi cigarettagyártási alapanyagot (füstszűrőt, cigarettapapírt, csomagolóanyagot, ragasztót) foglaltak le a hatóságok. Ezekben az eljárásokban összesen 109 személyt fogtak el.