A pénzügyőrök egy Macedóniából Svájcba tartó tehergépjárművet ellenőriztek Röszkén. A sofőr ülőgarnitúrát szállított.

A benyújtott okmányok ellenőrzése után a NAV munkatársai a jármű és a rakomány röntgenvizsgálata mellett döntöttek. A rakodótérről készült felvételeken eltérő sűrűségű anyagra lettek figyelmesek a pénzügyőrök, ezért a rakományt tételesen is átnézték. A szigorított ellenőrzés eredményes volt, hiszen az ülőgarnitúrába, megközelítőleg 2 000 doboz Marlboro márkájú, adózatlan cigarettát rejtettek.

Később egy szerb Mercedest ellenőriztek a pénzügyőrök. A szerb sofőr úgy nyilatkozott, hogy nem visz magával bejelentenivaló árut. A NAV munkatársai a nyilatkozatot elfogadták, azonban kockázatelemzés alapján a kocsit félreállították szigorított ellenőrzésre. A kutatásban részt vett Harley, a cigaretta és kábítószer felderítésére kiképzett munkakutya is. Harley az első ülésnél jelzést adott. A kutya szimata nem csalt, ugyanis az ülés alatt, az alvázban kialakított rejtekhelyről, több mint 1 000 doboz Ashima márkájú adózatlan cigaretta került elő.

Fennakadt az ellenőrzésen az a szerb Ford is, amelyet a rendőrség munkatársaival közösen vizsgáltak át a pénzügyőrök.  Az első ülés alatt kialakított rejtekhelyről, mintegy 1 100 doboz adózatlan Marlboro és Sobranie márkájú cigarettát pakoltak ki a vizsgálók.

A NAV munkatársai, az összesen több mint 5,5 millió forint értékű cigarettaszállítmányokat lefoglalták és mindhárom ügyet költségvetési csalás gyanújával átadták a pénzügyi nyomozóknak. A három ügyben több mint 10 millió forint vámigazgatási bírságot szabtak ki.

Sajtóközlemény 2017.11.28._1 Sajtóközlemény 2017.11.28._1

Sajtóközlemény 2017.11.28._2 Sajtóközlemény 2017.11.28._2

Sajtóközlemény 2017.11.28._3 Sajtóközlemény 2017.11.28._3