A NAV Repülőtéri Igazgatósága vámhatósági ellenőrzést végzett, amely során svéd, nikotinos párnácskákat (snüssz) tartalmazó dobozokra bukkant. A küldemények birtoklása és kereskedelme jövedéki engedélyhez kötött, így ezzel nem állt meg a kontrollfolyamat. Az igazgatóság jelzésére a pénzügyi nyomozók is gyorsan cselekedtek, a kiszállítás napján elmentek a kézbesítési címre, egy bérraktározással és csomagátvétellel foglalkozó cég telephelyére. 

Kiderült, hogy május óta szinte hetente érkeztek küldemények a dobozokon szereplő címre, a bűnös tevékenységet folytató vállalkozás székhelyére, az északi régióból. A jogkerülő társaság egy kisebb trükkel igyekezett megtéveszteni a hatóságot, azonban egyértelművé vált a turpisság: a küldeményeken lévő címzett, valójában egy fiktív név volt, a hozzá társított telefonszám viszont a raktározó vállalkozás képviselőjéhez volt köthető. 

A cég ügyvezetője a jövedéki termékek adózását és jogszerű birtoklását nem tudta igazolni, ezért őt költségvetési csalás bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A pénzügyőrök a 16 kartondoboznyi árut lefoglalták, amelyek belföldi értéke mintegy 8 millió forint, az okozott vagyoni hátrány pedig eléri a 3 millió forintot.

A leginkább fiatalok körében elterjedt, nikotin tartalmú snüsszpárnák egészségi kockázatot is jelentenek. Használatuk függőséget, tartalmuktól függően akár nikotinmérgezést is okozhat.