Halk, nyüszögő hangra lettek figyelmesek a pénzügyőrök egy rutinellenőrzéskor. Az utasokkal teli autó csomagtartójában egy résnyi hely sem volt a sok csomagtól, amelyek között két kutyaszállító dobozban, három apró kutyakölyök kuporgott. A sofőr azt mondta, hogy a kutyákat a főnöke kérésére viszi Kölnbe.

Az állatoknak hamis papírjaik voltak, chipjük sem volt, ráadásul gazdájuk nélkül szállították őket, életveszélyes körülmények között. Az alig hathetes kiskutyák a koruk miatt sem utazhattak volna, a veszettség elleni oltáshoz is túl fiatalok, ahhoz újabb hat hétnek kell eltelnie. Anyakutya nélkül szállítani ilyen korú kutyát tilos, állatkínzásnak minősül.

Az állatok a hamis papírok szerint Maltipoo-jellegűek, ami nagyon ritka és drága fajta Magyarországon is, becslések szerint, hiteles dokumentumokkal 300-400 ezer forintot érnek egyedenként.

A pénzügyőrök az állatokhoz bemutatott hamis útlevelek, valamint állatkínzás bűncselekmény alapos gyanúja miatt értesítették a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség munkatársait, akik a sofőrt további intézkedésre átvették.

A hosszas eljárás alatt a Bevetési Igazgatóság győri kollégái gondoskodtak a pici kutyákról, hogy ne fázzanak és ne éhezzenek.