A pénzügyőrök a fémkereskedők nyilvántartásai alapján megállapították, hogy egy – korábban fémkereskedelmi engedéllyel is rendelkező – szigethalmi férfi és élettársa 2010 januárjától kezdve több mint 45 tonna akkumulátor fémhulladékot értékesítettek engedéllyel rendelkező fémkereskedőnek.

A szigethalmi férfi ingatlanán az ott parkoló tehergépkocsijából 79 db (mintegy 300 kilogrammnyi) akkumulátor, az egyik melléképületből pedig az akkumulátorok mérésére szolgáló digitális mérleg került elő. A férfi elmondta, hogy az akkumulátorokat autószerelőktől kapta ellenszolgáltatás nélkül, azonban egyetlen ilyen nevet sem tudott mondani. Az ellenőrzést végzők azt is megállapították, hogy az udvaron álló járművel 2014. január óta megközelítőleg 155 tonna, 28,5 millió forint értékű akkumulátort adtak le fémkereskedőknek hajléktalan, lakcímmel nem rendelkező emberek.

A pénzügyőrök a Vas megyei fémkereskedők nyilvántartásai alapján megállapítottak, hogy az ellenőrzött személy 2014 januárjától kezdve 46,5 tonna fémhulladékot már értékesített.

A NAV pénzügyőrei az illegális fémkereskedelmi tevékenység gyanúja miatt a gépkocsiban lévő akkumulátorokatlefoglalták, és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak. Az engedély nélküli tevékenység miatt 14 millió forint bírság kiszabása várható.