Hasonló jövedéki termékeket érintő bűncselekmények elkövetése kapcsán már korábban a pénzügyi nyomozók látókörébe került az a csempész, aki a 8-as számú főúton a megengedett közlekedési sebességet jócskán túllépve közlekedett, ezért és az előzetes kockázatelemzési információk alapján a Bevetési Igazgatóság járőrei üldözőbe vették, majd a főútról leterelve megbilincselték. 

A helyszíni szemle során a pénzügyi nyomozók és járőr kollégáik, a csempész gépjárművének utasterében plédekkel letakart karton dobozokban több mint 130.000 szál magyar zárjegy nélküli, közismert márkájú cigarettát találtak. 

A csempészéshez használt gépjármű szemléjét követően a pénzügyi nyomozók kutatást tartottak az elkövető otthonában is. A kérdéses ingatlan átvizsgálása során Harley és Chili a Bevetési Igazgatóság szolgálati ebei extasy tablettákat találtak, azokat a területileg illetékes rendőrkapitányság nyomozói lefoglalták és kábítószer birtoklása miatt külön büntetőeljárást indítottak, az ekkorra már többszörös bűnelkövetővel szemben.  

A helyszíni szemle és a házkutatás során előtalált, majd a hatóság által lefoglalt magyar zárjegy nélküli jövedéki termékek után több mint 10 millió forint jövedéki és általános forgalmi adót nem fizettek meg, ezért a tetten ért csempészt a pénzügyi nyomozók jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.