Az Észak-alföldi gazdasági társaság régi és új ügyvezetője is fiktív adatokkal csalt pályázatokon. Az elkövetők által irányított cég napelempark létrehozására nyújtott be pályázatot, de a projekthez szükséges önerővel sem rendelkeztek. Annak meglétét valótlan tartamú magánokirat felhasználásával próbálták igazolni.

Ugyanezen cég termelőeszközök beszerzéséhez kapcsolódóan vissza nem térítendő támogatás mellett kamatmentes kölcsönt is kapott. A pályázati összeg igénylésének egyik feltétele három érvényes árajánlat volt, de a becsatolt német és dán árajánlatokról kiderült, hogy fiktívek. A burkolatjel festőgépet pedig nem a legjobb árajánlatot adó cégtől szerezték be. Kiderült, hogy a pályázatban szereplő gyártási azonosítókkal nem gyártottak gépet.

A napokban lezajlott akcióban a nyomozók egyszerre több helyszínen gyűjtöttek bizonyítékokat. 1 milliárd forint értéket meghaladóan ingatlanokat zároltak, köztük 4 db 500 kWh teljesítményű napelemes kiserőművet, melyek által jövőben megtermelt villamosenergia ellenértéke a követelés mértékéig a NAV-hoz folyik be.

A gyanúsítottak ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik a nyomozás. A büntetés akár a 10 év szabadságvesztés is lehet.