A pénzügyőrök az elmúlt időszak ellenőrzésein mintegy hétszáz esetben foglaltak le ismeretlen eredetű alkoholt Nyugat-Magyarországon. A lefoglalt jövedéki termékeket kötelező megsemmisíteni, ha birtoklásuk nem szabályszerű.

Az eljárás megindításától kezdve a NAV folyamatosan felügyeli a lefoglalt szeszt, kizárva az esetleges visszaélést. Az alkoholtermékek egy központi áru- és bűnjelraktárba kerülnek, majd idővel elrendelik megsemmisítésüket.

Az idén január és augusztus között lefoglalt termékek megsemmisítése elegyítéssel kezdődött, XX pénzügyőr a különböző palackokban, üvegekben tárolt alkoholt nagy tartályokba öntötte össze, majd hatósági zárral láttak el azokat. Emellett gondoskodtak a palackok szelektálásáról is, figyelve az újrahasznosításra. A tartályokban lévő alkoholt a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-nél szennyvíziszappal keverték, elérve a végleges megsemmisítést. 

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. telephelyén az 5025 liter alkohol szennyíziszappal való elegyítését követően rothasztó tartályokba került, majd egy hosszas biológiai folyamat után biogáz lesz belőle és hőenergiaként hasznosul.