A nav.gov.hu honlapon megtalálható valamennyi adószakmai, valamint a vámszakterület önadózás keretén belül benyújtható nyomtatvány egyszerű és gyors keresési lehetőségét biztosítja a NAV. Ezen kereső segítségével a benyújtás éve vagy az adónem ismeretében is megtalálható a keresett nyomtatvány.

A keresési felület a Letöltések/Nyomtatványkitöltő programok menüpont alatt érhető el, ahol két szűrési modul áll az adózók rendelkezésére.

Abban az esetben, ha adózó ismeri a nyomtatvány pontos számát, az egyszerű keresést választva, lehetősége van egy legördülő menü segítségével kiválasztani a keresett nyomtatványt. Ebben a menüben a lista elejére az adott évi nyomtatványok kerülnek, így mindig az éppen aktuális nyomtatványokat lehet először megtalálni.

Lehetőség van szövegrészletre, továbbá számra történő keresésre is abban az esetben, ha nem ismert a keresett nyomtatvány pontos elnevezése. Ebben az esetben a „Keresett kifejezés a nyomtatvány megnevezésében” rovatot kell használni, majd „Keresés” után, megjelennek mindazon nyomtatványok, amelyek nevében szerepel a beírt kifejezés. Így könnyen és egyszerűen, az összes nyomtatvány végignézése nélkül megtalálható a szükséges bevallás.

Az összetett keresést választva hat különböző szűrési kategória közül lehet választani. Minden kategóriából egyszerre csak egy paraméter választható ki a legördülő menüből. A hat szűrési feltétel a következő:

  • Benyújtásra kötelezettek köre,
  • Benyújtásra kötelezettek alkategória,
  • Adónem,
  • Nyomtatvány jellege,
  • Bevallás tí­pusa,
  • Benyújtás éve.

A paraméterek kiválasztása után automatikusan megjelenik a feltételeknek megfelelő bevallások száma. A „Találatok megjelenítése” után, letölthető a szükséges nyomtatvány.

Új keresés indítására a „Szűrő feltételek törlése” után van lehetőség.

Mindkét szűrési felület esetén biztosított az „Összes nyomtatvány megjelenítése”, megtekintése.

A kereső felület könnyen és egyszerűen használható, ezzel is könnyebbé téve a NAV honlapján található több száz nyomtatvány közötti eligazodás.