A Nemzeti Adó-és Vámhivatal támogató eljárás alá vonja a Multi Level Marketing (a továbbiakban: MLM) rendszerben működő adózók tevékenységét.

Az MLM-rendszerben működő társaságokkal szerződésben álló forgalmazó/disztribútor magánszemélyek ezen tevékenységből származó jövedelme Magyarországon adóköteles jövedelemnek minősül, így azt az éves személyi jövedelemadó bevallásban adóköteles jövedelemként kell szerepeltetni.

Az adókötelezettséget befolyásolja, hogy azt a forgalmazó/disztribútor magánszemély milyen formában folytatta, és milyen jogcímen szerzett jövedelmet. Így abban az esetben, ha

  • adószámos magánszemélyként végezte a tevékenységet, akkor jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként visel adóterhet,

  • egyéb jövedelme keletkezett, akkor az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell adóznia,

  • egyéni vállalkozóként folytatta a tevékenységet, akkor a megszerzett jövedelme után egyéni vállalkozóként kell teljesítenie az adókötelezettséget a választott adózási mód szabályai szerint.

Ha a magánszemély nem így járt el, akkor jövedelmét pótlólag be kell vallania, személyijövedelemadó-bevallását önellenőrzéssel helyesbítenie szükséges.

Az érintett témában az adóhatóság honlapján „A forgalmazóként jutalékban részesülő, jövedelmet szerző adózók bevallási kötelezettségéről” címmel tájékoztatót tett közzé, melyből e tevékenység alapvető adózási szabályai részletesebben is megismerhetőek.

Nemzeti Adó-és Vámhivatal