A vállalkozói személyi jövedelemadózás választását nem kell külön bejelenteni az adóhatóság felé. Ha nem nyilatkozott az átalányadózás választásáról, akkor a régi kata megszűnését követően, vagyis 2022. szeptember 1-től a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kell adóznia.

Ha biztosított, a biztosítási jogviszonyát be kell jelentenie a „Biztosítotti bejelentés” ONYA-szolgáltatással vagy a 22T1041-es nyomtatványon.

A nyugdíjas egyéni vállalkozó nem biztosított, ezért a 22T1041-es nyomtatványt nem kell benyújtania!

 

Járulék és szociális hozzájárulási adó bevallása és megfizetése

A biztosított egyéni vállalkozónak 18,5 % társadalombiztosítási járulékot és 13 % szociális hozzájárulási adót kell fizetnie a tárgyhót követő hónap 12. napjáig, és  azt havonta be kell vallania a 2258-as bevallásban: Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás / ÁNYK

A régi katát követő első, szeptember hónapra vonatkozó 2258-as bevallást 2022. október 12-ig kell benyújtania.

 

Főfoglalkozású egyéni vállalkozó

A főfoglalkozású egyéni vállalkozónak a társadalombiztosítási járulékot a vállalkozói kivét, de havonta legalább a minimálbér után kell megfizetnie. A szociális hozzájárulási adót a vállalkozói kivét, de havonta legalább a minimálbér 112,5 százaléka után kell megfizetnie.

A vállalkozói kivét az egyéni vállalkozó „bére”, amit saját maga állapít meg. Összege havonta eltérő lehet, és nem kötelező kivétet elszámolni.

 

A minimálbér havi összege:

- 200.000 forint, ha a személyesen végzett főtevékenysége nem igényel legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget

- 260.000 forint, ha a személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

Nem főfoglalkozású egyéni vállalkozó

Ha az egyéni vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll, vagy nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, akkor a társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó alapja a vállalkozói kivét. Ha az egyéni vállalkozó nem számol el kivétet, nem kell társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót fizetnie, de a 2258-as bevallást ekkor is be kell nyújtania a tárgyhót követő hónap 12-éig, mert a biztosítási jogviszonyára vonatkozóan adatszolgáltatási van.

A nyugdíjas egyéni vállalkozó nem minősül biztosítottnak, ezért a 2258 jelű bevallást sem kell benyújtania.

 

Személyijövedelemadóadó-előleg fizetés

Ha 2022. szeptember hónapra számolt el vállalkozói kivétet, akkor a kivét után 15 százalék mértékű személyi jövedelemadó előleget kell fizetnie 2022. október 12-ig a NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla elnevezésű 10032000-06056353 számú számlaszámra.

A negyedik negyedévre vonatkozó személyi jövedelemadó előleget 2023. január 12-ig kell megfizetnie, ha 2022. október-december időszakban számol el vállalkozói kivétet. A személyi jövedelemadó előlegről nem kell külön bevallást benyújtani, hanem az éves személyi jövedelemadó bevallásban (22SZJA / 2253 jelű nyomtatványon) kell azt elszámolni 2023. május 22-ig.