A NAV egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA). Aki megfelel a feltételeknek, a 2258 jelű bevallást egyszerűsített formában is benyújthatja, aki nem, annak a teljes 2258 jelű bevallást kell benyújtania. Az egyszerűsített és a teljes bevallás is elérhető az ONYA-ban.

 

Az egyszerűsített havi adó- és járulékbevallás

 

Ki nyújthatja be?

Az a nem kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó, aki a katából kikerülve az átalányadózást választotta, és a bevallási időszakban

  • a vállalkozói tevékenységét nem szüntette meg,
  • a hónap egy napján sem szüneteltette,
  • munkavégzésének jellege a hónap közben nem változott[1]
  • és a bevallási időszakra még nem nyújtott be 2258 jelű havi adó- és járulékbevallást.

 

Hogyan lehet benyújtani?

Az ONYA kezdőlapján az „Átalányadózó egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kattintva program átnavigál az egyszerűsített bevallás új felületére.

  • Itt először a vállalkozói tevékenységéhez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolni.
  • A NAV által feltöltött adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással elkészíthető és benyújtható a járulékbevallás.
  • A felület az adatokból a negyedéves szja-előleget is megállapítja, ha a negyedév minden hónapjára itt nyújtották be a bevallást.
  • A felületen csak alapbevallást lehet benyújtani, önellenőrzésére, helyesbítésére nincs lehetőség.

 

Mikor lehet benyújtani?

Az egyszerűsített bevallást az adott hónapról a következő hónap 1-jétől lehet benyújtani. A havi adó- és járulékösszeg bevallási- és befizetési határideje a tárgyhónapot követő hónap 12-e.

 

Hogyan lehet fizetni?

Az ONYA-ban kényelmesen, internetes, bankkártyás fizetéssel rendezhető a havi adó- és járulékösszeg, valamint a negyedéves szja-előleg is.

 

A teljes 2258 jelű havi adó- és járulékbevallás

Aki átalányadózó egyéni vállalkozóként nem nyújthat be egyszerűsített bevallást, annak a teljes 2258 jelű bevallást kell beadnia a NAV-hoz.

A 2258 jelű bevallás elérhető

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

 

[1] Főfoglalkozású / legalább heti 36 órás munkaviszonyban álló / heti 36 órás foglalkoztatást el nem érő munkaviszonyban álló / nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató / társas vállalkozóként is biztosított egyéni vállalkozó.