A turizmus-vendéglátás ágazatot segítő veszélyhelyzeti moratórium 2023. március 31-én lejárt. Az érintetteknek turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni a következő, ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott:

  • kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás,
  • az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15.56.10-ből)

után.

2023. május 23. óta hozzájárulás köteles az úgynevezett M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenység közül a „hop on hop off” jellegű, menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatás is (TEÁOR ’08 49.39), ha a szolgáltató a fogyasztónak kizárólag elektronikus fizetési lehetőséget biztosít.[1]

 

A hozzájárulást a 23TFEJLH jelű nyomtatványon kell bevallani 2023. október 20-áig

  • a havi bevallóknak 2023 szeptemberéről
  • a negyedéves bevallóknak 2023 III. negyedévéről. 

 

A NAV a költségvetés és a tisztességes adózók védelméért, a turizmus-vendéglátás ágazat fehérítéséért folyamatosan figyelemmel kíséri a szálláshely-szolgáltatók, vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) továbbított forgalmi adatait. A hivatal kockázatelemző munkája során összeveti az NTAK-adatokat a bevallások adataival, és indokolt esetben intézkedik.

 


[1]Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény, valamint az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő alkalmazásáról szóló 165/2023. (V. 8.) Korm. rendelet.