A hozzáadottértékadó-csalás elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében az Európai Unió (EU) 2024. január 1-jétől új adatszolgáltatási kötelezettséget vezet be az EU-ban letelepedett és szolgáltatást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatóknak, és új eszközt hoz létre a fizetési információkat tartalmazó adatok összesítésére és elemzésére[1].

Ennek gyakorlatba ültetése a 2024. január 1-jén induló Fizetési Információk Központi Elektronikus Rendszere (Central Electronic System of Payment information - CESOP).

Az EU-tagállamok adóigazgatásai kialakítják azokat az informatikai megoldásokat, amelyek segítségével a pénzforgalmi szolgáltatóktól nemzeti szinten fogadni tudják a fizetési információkat. Az ilyen módon összegyűjtött adatokat a központi rendszerbe továbbítják. A tagállami adóhatóságok a központi rendszerben összegyűjtött adatokat elemzik és felhasználják a hozzáadottértékadó-csalások feltárására és megelőzésére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Külső Kommunikációs Központ 2.0 (KKK2) OpenKKK (gov.hu) felületen elérhetővé tette a pénzforgalmi szolgáltatók számára a gép-gép-kapcsolaton keresztüli adatszolgáltatáshoz készített interfészspecifikációt:

EBT_CESOP_interfesz_specifikacio_v1.0.docx

Javasoljuk az érintett pénzforgalmi szolgáltatóknak a szükséges informatikai fejlesztések mielőbbi megkezdését.

A NAV az adatszolgáltatás beküldésének teszteléséhez a későbbiekben a Pénzintézeti elektronikus megkeresések rendszere (EBT) felületén biztosít lehetőséget, melynek kialakítása folyamatban van. A tesztelés kezdő időpontjáról a NAV honlapján, illetve az OpenKKK oldalán tájékozódhatnak.

Az interfész specifikációhoz kapcsolódó technikai kérdéseket az IT.Helpdesk@nav.gov.hu címre, míg a CESOP rendszerrel kapcsolatos üzleti kérdéseket a cesop_business@nav.gov.hu címre küldött emailben jelezhetik.[1] Vonatkozó irányelvek:

  • A Tanács (EU) 2020/284 irányelve (2020. február 18.) a 2006/112/EK irányelvnek a pénzforgalmi szolgáltatók számára egyes kötelezettségek bevezetése tekintetében történő módosításáról, valamint
  • A Tanács (EU) 2020/283 rendelete (2020. február 18.) a 904/2010/EU rendeletnek a héacsalás elleni küzdelem érdekében folytatott közigazgatási együttműködés megerősítésére irányuló intézkedések tekintetében történő módosításáról.