Mely esetben kell a NAV-nak adatot küldeni?

Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője az üzemanyagot hatósági áron értékesíti, feljegyezheti és számítógépes rendszerében kézi bevitellel vagy vonalkód beolvasásával rögzítheti a tankoló gépjármű forgalmi rendszámát és azt az értékesítéshez tartozó bizonylattal együtt tárolhatja. Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője rögzíti ezeket az adatokat, akkor a forgalmi rendszámról és a hozzá tartozó bizonylatról adatot kell küldenie a NAV-nak.

Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője úgy dönt, hogy a forgalmi rendszám adatát nem rögzíti, vagy a rögzítésre nincsen lehetősége, vagy nem hatósági áron értékesítette az üzemanyagot, akkor adatot sem kell szolgáltatnia.

 

Kire vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Az adatszolgáltatásra az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője köteles, azt nem szükséges üzemanyagtöltő állomásonként küldeni.

 

Hogyan lehet teljesíteni az adatszolgáltatást?

Az adatszolgáltatást elektronikusan, az e-Papír szolgáltatással kell elküldeni a NAV-nak.

Az e-Papír szolgáltatás használatakor

  • a Témacsoport rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,
  • az Ügytípus rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,
  • a Címzett rovat legördülő listájából az adózó székhelye szerint illetékes NAV adó- és vámigazgatóságot

kell kiválasztani.

A gyorsabb ügyintézésért kérjük, hogy az e-Papír szolgáltatással küldött beadvány szövegében utaljanak a „94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet 1/A. § (2) bekezdése szerinti kötelezettség” teljesítésére!

Az igazgatóságok listája elérhető: itt.

A forgalmi rendszámok és a hozzájuk tartozó bizonylatok kimutatását az e-Papír csatolmányaként kell elküldeni a NAV-nak, napi bontásban, formázás nélküli szövegként (.txt) rögzítve.

A txt-fájlban a forgalmi rendszámot (szóköz, kötőjel nélkül) és a hozzá tartozó bizonylat azonosítóját (nyugta, számla száma) kell szerepeltetni „ ; ” (pontosvesszővel) elválasztva. A fájl elnevezése utalhat az adatszolgáltatás időszakára (napjára).

Az e-Papír szolgáltatás használatakor a csatolmány maximum 25 MB terjedelmű lehet. 25 MB fájlméret felett javasoljuk a tömörítés (zip-formátumú tömörített konténer) használatát.

A napi bontásban készített adatszolgáltatást a NAV heti rendszerességgel (a tárgyhetet követő munkanapon) várja.

Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az online pénztárgép adatszolgáltatás keretében is megküldheti a NAV-nak a fenti adatokat figyelembe véve az adatkezelési szabályokat is.

 

Mely jogszabályokat kell figyelembe venni?

  • A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet;
  • az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény;
  • az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. 178 § (1a) bekezdés;
  • a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013 (XI.16.) NGM rendelet;
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerveinek hatásköréről és illetékességéről szóló 485/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal