A GitHub online fejlesztői platformon kéri a felhasználók véleményét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ezúttal az eÁFA-rendszer gép-gép kapcsolat XSD-sématervezeteiről, valamint az áfabevallás releváns gép-gép kapcsolat folyamatának magyar nyelvű dokumentációjáról várják a véleményeket.

A NAV most is fontosnak tartja, hogy a koncepcióba beépítse a hasznos felhasználói javaslatokat, ezért a tervezetet mindenki számára hozzáférhetővé teszi a legismertebb fejlesztői platformon, a GitHub felületén: https://github.com/nav-gov-hu/eVAT.

A gép-gép kapcsolaton keresztüli áfabevallás célja, hogy az adózók a bevallás elkészítéséhez hasznosítható adatokat a saját ügyviteli rendszereikbe tudják importálni, és a bevallást akár gép-gép kapcsolattal beadhassák, ami áfaanalitikaként is felhasználható az adózók és a NAV számára is. Ezzel egyszerűsödne a vállalkozások, könyvelők számára az áfabevallás kitöltése, ellenőrzése, és kevesebb lenne az adminisztráció.

2023. március 1-ig van lehetőség a vállalkozások, informatikai fejlesztők, könyvelők, adótanácsadók hozzászólására a GitHubon létrehozott, önálló fórumtémákhoz. A felhasználók kérdéseik nyomán válaszra is számíthatnak ezen a felületen.

A fórumtéma a https://github.com/nav-gov-hu/eVAT/discussions linken érhető el.