A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők számára kívánunk tájékoztatást adni az utazásaik során magukkal vihető gyógyszerek szállítását illetően.

Az Európai Unión belül való utazásunk során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők – az utazás időtartamával összhangban – a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal.

Ehhez célszerű orvosi igazolást („Igazolás gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára”) beszerezni, mely az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján (www.ogyei.gov.hu) a „formanyomtatványok” elérhetőség alatt található, illetve onnan letölthető.


Harmadik országba való utazásunk során is jellemzően ez a szabály érvényesül (az egyes harmadik országok erre vonatkozó szabályairól az illetékes magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni). A kábítószerek és pszichotrop készítmények (nyugtatók, élénkítők, hallucinogének) Európai Unióba, illetve harmadik országba való kivitele külön engedélyezési kötelezettség alá tartozik (ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Közigazgatási és Engedélyezési Hivatal Kábítószerügyi Főosztály ad bővebb felvilágosítást). Amennyiben nem uniós állampolgár harmadik országból érkezik Magyarországra, úgy a betegsége kezelésére az orvos által igazolt gyógyszereket behozhatja olyan mennyiségben, amely az itt tartózkodása idejére indokolt.