Mit jelent az Azonnali Fizetési Rendszer, rövid nevén AFR? 

Ha Önnek van pénzforgalmi vagy lakossági folyószámlája, akkor az AFR Önnek azt jelenti, hogy

·      minden 20 millió forint alatti utalása, az év minden napján, 0-tól 24 óráig, 5 másodpercen belül teljesül, azaz megjelenik a célszámlán, hacsak nem jelölt meg más terhelési napot,

·      az Ön által indított átutalás sikerességéről, vagy sikertelenségéről minden esetben visszajelzést kap saját bankjától,

·      egyszerűbben, akár a címzett mobilszámának, e-mail-címének vagy adóazonosítójának, vagyis úgynevezett másodlagos azonosítói megadásával indíthat utalásokat, ha a célszámla tulajdonosa a saját számlaszámához hozzárendelte ezeket.

·      nem kell megadnia bankszámlaszámát egy utalás fogadásához, elég, ha a másodlagos azonosítókat hozzárendeli bankszámlájához, így a fizető fél utalhat Önnek akár csak a telefonszáma, e-mail-címe vagy adóazonosítója ismeretében.


Mi az a másodlagos azonosító?

Az AFR lehetőséget ad arra, hogy bankszámláihoz másodlagos azonosítókat rendeljen, amik a bankszámla egyértelmű azonosítására szolgálnak, ugyanúgy, mint a bankszámlaszám. 

Másodlagos azonosító lehet:

·       a mobiltelefonszám,

·       az e-mail-cím,

·       az adóazonosító jel vagy

·       az adószám.


A másodlagos azonosítókkal lehetővé válik, hogy bankszámlaszám megadása nélkül, egyszerűen, a címzett által megadott adattal indítson bankjánál belföldi tranzakciókat, vagy fogadjon utalásokat saját bankszámláján.

Ha Ön szeretne másodlagos azonosítót a saját számlájához, azt a számlavezető bankjánál elektronikusan intézheti.

A NAV-számlák esetében jelenleg nem használhatók másodlagos azonosítók!

Hogyan bizonyosodhat meg róla, hogy az átutalás teljesült?

A fogadó pénzintézet 5 másodpercen belül visszajelez az Ön bankjának, hogy átutalása a címzett számlájára megérkezett. Ezt követően az Ön bankja szintén 5 másodpercen belül értesíti Önt (SMS-ben, push-üzenetben vagy e-mailben), hogy átutalása sikeres volt. Ha az átutalás sikertelen, arról is visszajelzést kap bankjától.

Az AFR bevezetése mennyiben érinti az Ön és a NAV pénzügyi kapcsolatát?

A NAV számlavezető bankja a Magyar Államkincstár (Kincstár). A Kincstár is csatlakozott az AFR-hez, azonban rá részben más szabályozás vonatkozik, mint a bankokra. 

Ez azt jelenti, hogy a Kincstár a NAV-nak címzett befizetéseket fogadja az AFR-en keresztül. Ha Ön a saját bankján keresztül utal a NAV-nak, akkor az Ön bankja 5 másodpercen belül továbbítja utalását a Kincstár által vezetett adónemszámlára. Ha az átutalása megérkezett az adónemszámlára, akkor a Kincstár ezt jelzi az Ön bankjának 5 másodpercen belül.

Az adószámlákra érkezett befizetések gyors azonosításáért kérjük, hogy átutalása közleményrovatában tüntesse fel az adószámát (áfa- és megyekóddal), illetve adóazonosító jelét! Ha ezt elmulasztja, vagy téves adatot ad meg, a NAV a befizetést csak a manuális azonosítás után tudja az figyelembe venni.

Milyen előnyt jelent adóügyeiben az AFR?

Ha például Önnek nullás igazolásra van szüksége, de adótartozása van, akkor azt az AFR segítségével azonnal rendezheti. Az esetleges adótartozás ellenőrzéséhez adószámláját egyszerűen lekérdezheti ügyfélkapu-hozzáféréssel, a NAV Ügyélportálon (ÜPO), illetve az eBEV-portálon. Ugyanitt az átutalás jóváírását is ellenőrizheti, befizetése „könyvelésre váró tételként” néhány percen belül megjelenik a lekérdezett adószámlán. Ha Ön ezt követően kéri a nullás igazolást, akkor az igazolás kiadásánál ezt a könyvelésre váró tételt a NAV már figyelembe veszi. A néhány perces átfutásra a Kincstár által továbbított befizetési adatok azonosítása miatt van szükség. 

Ugyanígy figyelembe vehető az AFR-es befizetés számos más eljárásnál, ahol a NAV tartozásvizsgálatot végez.

A 912-es „Vámletét”, a 914-es „Regisztrációs adó” és a 404-es „EKÁER-biztosíték” letéti adónemekre teljesített AFR-es befizetéseknél is biztosítja azok mielőbbi felhasználását, hétvégén is.

A következő fizetési módok nem tartoznak az AFR-hez, tehát az említett szabályok sem vonatkoznak rájuk:

·      postai csekk,

·      AFR-en kívüli banki átutalás (20 millió forint felett, illetve értéknapos utalások),

·      az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztüli, házibankos utalás,

·      bankkártyás fizetés a NAV-ügyfélszolgálatokon,

·      internetes bankkártyás fizetés a NAV rendszereiben.


További információk a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatójában.