Uniós tagállamból érkezett információ a NAV-hoz arról, hogy egy bizonyos közösségi partnertől mikor és milyen értékű diszpécseri szolgáltatást vettek igénybe belföldi személyszállító tevékenységű adózók.

A NAV kockázatelemzése kimutatta, hogy a közösségi partnertől szolgáltatást igénybe vevő személyszállító vállalkozások által benyújtott áfaadatok (65-ös bevallások), az összesítő nyilatkozatok (A60-as bevallások) és a nemzetközi információcsere keretében érkezett adatok  között sok esetben eltérés van. Vélelmezhető, hogy nem megfelelően teljesítette a magyar, személyszállító taxis szolgáltatók jelentős része a közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatással összefüggő adókötelezettségét. 

A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy a közösségi partner által számlázott díj, jutalék után az alanyi adómentességet választó adózóknak is (pl. a katásoknak is) be kell vallaniuk és fizetniük az áfát, amit nem helyezhetnek levonásba.

A feltárt hibák, hiányosságok orvoslására a NAV fontosnak tartja felhívni a közösségi partnertől szolgáltatást igénybe vett taxis szolgáltatók figyelmét. Vizsgálják felül az áfabevallásaikat és összesítő nyilatkozatokat, szükség esetén végezzenek önellenőrzést.

Azokat a bevallásokat is korrigálni kell, amelyekből kimaradt a jövedelem egy részének bevallása.