Az év végi ünnepi vásárokra kitelepülő kereskedőknél, vendéglátósoknál gyakran merül fel kérdésként, hogy értékesítéseiket miként kell bizonylatolniuk ezeken a helyszíneken.

A számla- illetve nyugtaadás ilyenkor is kötelező. A leggyakoribb kérdés az, hogy mikor kell online pénztárgépet használni. Ennek eldöntésénél a tevékenység TEÁOR kódja a meghatározó.

Kereskedelem
Az ünnepi vásárokon a kiskereskedelmi értékesítés a TEÁOR’08 47.8 Piaci kiskereskedelembe tartozik, függetlenül attól, hogy ott milyen árusítóhelyen értékesítik a termékeket. A piaci kiskereskedelem esetén az online pénztárgép használata nem kötelező.

Vendéglátás
Az ünnepi vásárokon a vendéglátás a piaci kiskereskedelemtől eltérő TEÁOR szám alá sorolandó (TEÁOR’08 56.1 és TEÁOR’08 56.3), és az online pénztárgép használata kötelező. Ez alól a mozgó vendéglátás kivétel. (Mozgó vendéglátásnál az ételt és italt értékesítő járműnek, árusnak mozgásban kell lennie a vásár területén, a vendégek igényeihez alkalmazkodva. A mozgásra képes, azonban egy helyre beállított, rögzített járműből történő értékesítéskor online pénztárgéppel kell nyugtát adni.)

Nem kell az üzemeltetési hely megváltozásáról szóló bejelentést tenniük azoknak, akik állandó üzletük mellett települnek ki az ünnepi vásárokra (az ünnepi vásár átmeneti, ideiglenes jellege miatt).