Közérdekű bejelentését vagy költségvetési csalásra, támogatással visszaélésre vonatkozó bejelentését (elkülönített visszaélés-bejelentés) a lenti űrlapon keresztül juttathatja el a NAV-hoz.

A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja (például nem kaptam nyugtát/számlát, a munkáltatóm nem jelentett be, xy nem fizet adót a lakásának bérbeadása után).

Az elkülönített visszaélés-bejelentés olyan bejelentés, amely kizárólag uniós és hazai támogatásokkal összefüggő jogsértésre vagy mulasztásra, illetve költségvetési csalásokat érintő eseményekre vonatkozik (például pályázati pénzeket xy jogszerűtlenül használt fel).

Ha Ön elkülönített visszaélés-bejelentést kíván benyújtani, a benyújtásra szolgáló űrlapon a bejelentés típusánál válassza a „Költségvetési csalást, támogatással visszaélést jelentek be” lehetőséget.

Az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer jogszabályi hátteréről, a kezelés szabályairól ide kattintva tájékozódhat.

Ha saját ügyében, a NAV vagy valamely munkatársa eljárásával kapcsolatban kíván bejelentést tenni, akkor a panaszokra vonatkozó űrlapot töltse ki: A NAV jogsértésének, mulasztásának bejelentése - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)

A bejelentés kezelése

A bejelentés elintézésének határideje a beérkezéstől számított harminc nap. Ha ez előreláthatólag hosszabb ideig tart, erről a NAV tájékoztatja a bejelentőt.

Az ugyanattól a bejelentőtől érkezett, korábbival azonos tartalmú bejelentést a NAV nem köteles vizsgálni.

A bejelentés beküldése

A bejelentés beküldése után egy megerősítő linket tartalmazó elektronikus levelet kap az Ön által megadott e-mail-címre. Beadványa csak a megerősítő linkre kattintva válik véglegessé és érkezik be a NAV rendszerébe.

Ha 24 órán belül nem erősíti meg bejelentését, akkor az nem kerül be a NAV rendszerébe és újra rögzítenie kell.

A bejelentés megerősítése után kérésre visszaigazoló e-mailt kap bejelentése tartalmáról.