Ha az Európai Unió egyik tagállamából a másikba szállított áruk ideiglenesen elhagyják az Unió vámterületét, akkor megtartják uniós státuszukat, ha az igazolt. Az áruk uniós státuszának igazolására szolgál a T2L és T2L/F igazolás, amelyet 2024. március 1-jétől kizárólag az Európai Bizottság központi Proof of Union Status (PoUS) rendszerben adhat ki a vámhatóság. Az új ügycsoport jelölésével a képviselő jogosult lesz a PoUS-rendszerben az áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L, T2L/F) kiadása, valamint az igazolás felhasználása során eljárni.

A külön erre szóló meghatalmazást a nyomtatvány UJEGYKE-3 lapján, a G/7. „Áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L vagy T2L/F) kiadása” új rovat jelölésével lehet bejelenteni.

Az új ügycsoport a következő állandó meghatalmazotti jogcímekkel jelölhető: 28 Cégvezető; 29 Nagykorú foglalkoztatott, ideértve fióktelep esetén az anyavállalat foglalkoztatottját is; 34 Nagykorú tag; 38 Vámtanácsadó; 40 AEO-engedélyes; 41 Vámtanácsadó alkalmazottal rendelkező szervezet.

Azok a meghatalmazottak, akik az említett képviseleti jogcímek valamelyikével rendelkeznek, és jelenleg is jogosultak a vámigazgatási engedélyezések intézésére(G/4. „Vámigazgatási engedélyezések, kivéve vámszabad terület”) vagy minden vámügy intézésére [D/3. „VÁMÜGYEK”], egyúttal az új ügycsoportban is eljárhatnak, azaz nem szükséges új adatlapot beküldeniük.

Az UJEGYKE-nyomtatvány az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), valamint az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) is elérhető.