A kalkulátor segítséget nyújt a magánszemély számára a 2012. január 1-jét követő ingatlanértékesítés hat leggyakrabban előforduló esetében az átruházásból származó jövedelem és az azt terhelő adó megállapításához, figyelemmel az átruházás évében hatályos jogszabályra.

A program használatához segítséget nyújtanak az ikonok, valamint az Információs füzetek menüben található, az ingatlanértékesítés adókötelezettségéről szóló 9. számú tájékoztatófüzet.

A csillaggal jelzett sorokat mindig ki kell tölteni.

Kalkulátor az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámításához
Lakás vagy lakóházként nyilvántartott ingatlan értékesítése
Ezt a számítási módszert akkor válassza, ha olyan ingatlant értékesít(ett), amely az ingatlanügyi hatóság nyilvántartásában lakás vagy lakóház megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény a hozzá tartozó földrészlettel.
Más megnevezéssel nyilvántartott ingatlan értékesítése
Ezt a számítási módszert akkor válassza, ha olyan ingatlant értékesít(ett), amely az ingatlanügyi hatóság nyilvántartásában nem lakás vagy lakóház megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény a hozzá tartozó földrészlettel.
Lakás vagy lakóházként nyilvántartott több időpontban szerzett ingatlan értékesítése
Ezt a számítási módszert akkor válassza, ha olyan ingatlant értékesít(ett), amely az ingatlanügyi hatóság nyilvántartásában lakás vagy lakóház megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény a hozzá tartozó földrészlettel és az ingatlan egyes hányadait eltérő években szerezte meg.
Más megnevezéssel nyilvántartott több időpontban szerzett ingatlan értékesítése
Ezt a számítási módszert akkor válassza, ha olyan ingatlant értékesít(ett), amely az ingatlanügyi hatóság nyilvántartásában nem lakás vagy lakóház megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény a hozzá tartozó földrészlettel és az ingatlan egyes hányadait eltérő években szerezte meg.
Már meglévő ingatlanon 2008. január 1-je után épített, újjáépített, bővített lakás vagy lakóházként nyilvántartott ingatlan értékesítése
Ezt a számítási módszert akkor válassza, ha olyan ingatlant értékesít(ett), amely az ingatlanügyi hatóság nyilvántartásában lakás vagy lakóház megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény a hozzá tartozó földrészlettel és, ha az ingatlanon 2007. december 31-ét követően épített (ide értve az újjáépített, leválasztott, megosztott) használatbavételi engedélyhez kötött épületet, épületrészt, építményt, építményrészt vagy a hasznos alapterületet 6 m2-t meghaladóan bővítette.
Már meglévő ingatlanon 2008. január 1-je után épített, újjáépített, bővített, más megnevezéssel nyilvántartott ingatlan értékesítése
Ezt a számítási módszert akkor válassza, ha olyan ingatlant értékesít(ett), amely az ingatlanügyi hatóság nyilvántartásában nem lakás vagy lakóház megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény a hozzá tartozó földrészlettel és, ha az ingatlanon 2007. december 31-ét követően épített (ide értve az újjáépített, leválasztott, megosztott) használatbavételi engedélyhez kötött épületet, épületrészt, építményt, építményrészt vagy a hasznos alapterületet 6 m2-t meghaladóan bővítette.