Pénzügyi nyomozók a NAV Bevetési Igazgatóság pénzügyőreivel közösen ellenőriztek bűnügyi információ alapján egy debreceni ingatlant. A portán egy Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei lakost és ukrán-magyar kettős állampolgárságú társát érték tetten, amint nagyobb mennyiségű adózatlan cigarettát rámolnak éppen. Amint észrevették a hatóság embereit, a gyanúsítottak megpróbáltak elmenekülni a hatóság elől, de hiába, mindkét férfit sikerült elfogni. Egyikük végül, egy közelben lakó éber rendőrtiszt házának padlását választotta búvóhelyül, amely nem sokáig maradhatott menedéke, mert pechére rövid időn belül kétszer is lebukott. 

Az udvaron parkoló magyar és cseh rendszámú, az utóbbi diplomata hatósági jelzéssel is ellátott mikrobuszokban, valamint a házhoz tartozó garázsban összesen 139.500 doboz, 300 millió forint értékű cigarettát találtak, amit a pénzügyőrök azonnal lefoglaltak. A diplomata hatósági jelzés használata, további vizsgálat tárgyát képezi.  

A gyanúsítottak közel negyedmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a hazai költségvetésnek, ellenük különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik nyomozás. Az elkövetők letartóztatását a Nyíregyházi Járásbíróság elrendelte, elmarasztaló ítélet esetén akár 8 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.