Romániából Németországba tartott az autó, aminek a raktere az adózatlan cigarettán túl, Bishon fajtajellegű kölyökkutyákat is szállított. A pénzügyőrök a sztráda ácsi pihenőjébe kikísérték a furgont. Mint kiderült, a raktér platóján 230 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát vittek, ahol a csomagok és bőröndök alatt, négy alig 8 hetes, hófehér szőrgombóc mocorgott. A sofőrnek az állatokhoz nem voltak érvényes okmányai, továbbá azt mondta, hogy az elrejtett cigarettáról semmit nem tud.

A NAV munkatársai értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy a kölyökállatoknak oltásuk, chipjük és állatútlevelük sincs, így okmány hiányában és fiatal koruk miatt sem szállíthatóak. Az ebek azóta egy állatvédő egyesület vendégszeretetét élvezik.

A pénzügyőrök az adózatlan füstölnivalót lefoglalták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak. 

A NAV tevékenysége több ponton is kapcsolódik az állatvédelemhez, 2022-ben 150-ként írta alá az Állatvédelmi Kódexet. A NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Nyugat-Magyarországon 2023-ban 49 kölyökkutya illegális kereskedelmét hiúsították meg. Az elmúlt évben lovat, fenyőrigót, tengelic madarat és macskákat is találtak már szolgálat közben a NAV járőrei.