A budapesti elkövetők a közösségi áfaszabályok kijátszására szakosodtak. Nemzetközi cégláncolatokon keresztül tüntették el az áfát, hogy végül a piaci árnál alacsonyabban kínálhassák termékeiket az érdekeltségükbe tartozó webáruházakban. A műszaki cikkeket uniós országokból szerezték be nettó áron, majd az általuk felügyelt és irányított – strómanok vezette – társaságok nevében bruttó áron adták tovább. A belföldi értékesítés után adót nem fizettek.

De az is előfordult, hogy épp magyarországi nagykereskedőktől, fantom szlovák cégek közbeiktatásával jutottak nettó áron a műszaki cikkekhez. Sok esetben az áru el sem hagyta Magyarországot, hanem közvetlenül a webáruházhoz került.

A NAV nyomozói egyszerre hét megyében és a fővárosban, összesen negyven helyszínen végeztek kutatásokat. Néhány óra leforgása alatt nyolc személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként. Közülük négyen letartóztatásba, majd bűnügyi felügyelet alá, végül lakhelyelhagyási tilalom alá kerültek. A gyanúsítottak száma időközben kilenc főre emelkedett. A költségvetésnek okozott kár megtérülésére a NAV bankszámlákat és ingatlanokat zárolt, valamint lefoglalta az érintettek ingó vagyontárgyait.

A kilenc gyanúsított ellen költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a győri nyomozók a napokban lezárták, és az ügy huszonhatezer oldalas iratanyagát vádemelési javaslattal átadták a Fővárosi Főügyészségnek.