A bűnbanda által irányított cég nyertes pályázatában arra vállalkozott, hogy ipari vészhelyzetek előrejelzésére kifejleszt egy mesterséges intelligenciával támogatott informatikai rendszert. A projekt azonban nem jött létre, nem is az volt a cél, kizárólag a vissza nem térítendő támogatás öncélú felhasználására játszottak az elkövetők. Erre utal, hogy a pályázathoz kapcsolódó tevékenységet egyáltalán nem végeztek, a projekthez szükséges önerővel nem rendelkeztek. A több százmillió forintos támogatáshoz fiktív számlák felhasználásával jutottak hozzá.

A banda felkészültségére és szervezettségére jellemző, hogy a körbeszámlázást színlelt banki pénzmozgásokkal is alátámasztották, sőt a projekt kapcsán nem létező kutatók és technikusok munkavégzését dokumentálták. A kiutalt összeg sorsa egyelőre nem tisztázott, annyi bizonyos, hogy nem a pályázat céljaira költötték a pénzt.

A napokban lezajlott bevetésen öt megyében, húsz helyszínen, informatikus szaktanácsadók segítségével gyűjtöttek bizonyítékokat a nyomozók, nagy mennyiségű iratot, és számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le. Az elkövetők elfogásában speciális kommandósok is közreműködtek.

A színlelt pályázati tevékenységhez a még ki nem fizetett kétszázmillió forintos támogatás kiutalását is megakadályozták a NAV pénzügyi nyomozói, akik ingatlanokat és bankszámlákat zároltak. A gyanúsítottak ellen bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik a nyomozás. A büntetés akár a 10 év szabadságvesztés is lehet.