Európai Uniós költségvetésből kapott támogatást évekkel ezelőtt az a cég, amely túlárazva vásárolt munkagépeket építkezésekhez. Az eszközök valós értékét a vállalkozó nem közölte a támogatást nyújtóval, így megtévesztő magatartása miatt sokkal több pénz ütötte a markát, mint ami valójában járt volna. A NAV pénzügyi nyomozói a rendőrséggel együttműködve fedték fel az ügy rejtelmeit.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozása során visszaszerezte azoknak az építéshez használható munkagépeknek mintegy kétharmadát, amelyeket tavaly nyáron loptak el egy telephelyről.

A rendőrségi eljárás során kiderült, hogy az ellopott munkagépek már a beszerzésük idején jóval kevesebbet értek, mint amit a támogatásban részesülő cég megjelölt. A munkagépeket megvásárló vállalkozás a gépeket olyan banki kölcsönből tudta fedezni, amely az Európai Unióból származó, vissza nem térítendő pénzösszeget is tartalmazott.

A NAV budapesti nyomozói költségvetési csalás bűncselekmény miatt folytatnak eljárást. Megalapozott gyanú van arra, hogy a munkagépekre vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó, összesen 148 millió forintot kérelmező cég képviselője megtévesztette a kölcsönt nyújtó bankot, ezzel okozott vagyoni hátrányt az Európai Uniós költségvetésben.

A pénzügyőr nyomozók a rendőrség által visszaszerzett munkagépeket lefoglalták és gyanúsítottként hallgatták ki a munkagépeket vásárló, és a gépek rendőrség általi visszaszolgáltatására megérkező tulajdonost. Amennyiben bűnössége beigazolódik, tettéért akár nyolc év letöltendő büntetést is kaphat.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye itt érhető el: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/a-tobbmillios-gepek-nyomaban