A NAV Hajdú-Bihar Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai, előzetes kockázatelemzésből származó adatok alapján, helyszíni jövedéki ellenőrzés elrendeléséről döntöttek egy debreceni lakos ügyében.

Az érintett magánszemély tulajdonában álló ingatlanokat a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei átvizsgálták és a pincében közel 220 liter, műanyag hordókban, kannákban, palackokban tárolt, ismeretlen eredetű alkoholterméket találtak.

A tulajdonos elmondta, hogy azt ő maga főzte, a saját maga készítette pálinkafőző- berendezéssel.

A pénzügyőrök a párlatot és a házilag készített főzőberendezést lefoglalták. A tulajdonos elmulasztotta a pálinkafőző-berendezés nyilvántartásba vételét, ezért 300 ezer forintig terjedő, míg a lefoglalt alkoholtermékek után akár 1 millió forintot elérő jövedéki bírságra számíthat.

A kétes körülmények között, illegálisan készített alkoholtermékek kiemelt egészségi kockázatot jelentenek a fogyasztók számára.

Alkoholtermék legálisan kizárólag a kereskedelmi forgalomban szerezhető be. A zárjegy nem csak az adófizetés tényét igazolja, de egyben garancia arra is, hogy a termék ellenőrizhető forrásból származik.